Четвъртък, 19 Октомври 2017, 06:43
Frognews
10| 9329 |02.06.2016

Сочен за килър на Сокола пред Фрог: Доган е манипулатор, отговорен е за смъртта на Емин

.
Ялчън Кочак, Осман Октай и Сейхан Тюркан, лидер на изселническите организации, по време на „опасния“ форум в Истанбул през 2005 г. Източник: Личен архив
Ахмед Доган манипулира балканската политика. Той е отговорен за политическите убийства на Ахмет Емин и Божидар Дойчев, както и за прахосването на милионите евро пари, предназначени за смесените райони. Това каза пред Фрог нюз известният турски политик Ялчън Кочак, който е заподозрян като главното действащо лице, „организирало” бойната група в Турция за унищожаването на лидера на ДПС Ахмед Доган. Кочак се сочи за дясна ръка на бившия премиер и президент на Турция Тургут Йозал.

Както преди време ви съобщихме през лятото на 2011 г. от трибуната на парламента премиерът Бойко Борисов отговаря на въпрос на Иван Костов за заплахите срещу Доган:  „Бивши членове на ДПС са създали в Истанбул бойна група, която да ликвидира лидера на движението”.  Освен Кочак, сред замесените в „килърската операция” се оказа и бившата дясна ръка на Сокола и явен негов критик през последните години Осман Октай. През 2006 г. Кочак получава забрана да влиза в страната ни за срок от 10 години като опасен човек за националната ни сигурност.

 

Признание:

 

За всичко това Ялчън Кочак казва днес пред екипа ни: Това е монтаж от измислен сценарий за изграждане на предпазна стена за доверен човек на стария комунистически режим.  Слънцето не може да се покрие със сняг. Ако вместо да се развива особено внимателна политика на приятелство и искреност с Турция се изгражда политика базираща се на лъжегеройства ръководени от протежета на стария мръсен политически център. Турция е голяма държава, търпелива и отблагодаряваща се, но когато се злоупотребява с нея, тя знае как да отреагира и да намести злоупотребяващите. Ти, Ахмед Доган,  години наред с една псевдо турска партия ще манипулираш Балканската политика на Турция и като академичен автор на проектите за "Възродителния процес" и " Новото възраждане" ще принудиш изселването на милиони, при това правейки търговия с визи като консул, ще забогатееш, хем ще си предател на турците, хем се подвизаваш като техен герой, всичко това събрано като качества в един и същи човек са несъвместими с моето разбиране за създанието Човек, допълва той.  

 

    И продължава с реплика към Доган:  Решавай сам, май започва да ти се стеснява, да те опазим от онези, на които си слугувал, от една страна караш да юркаш Генералния ни консул, а от друга страна ще хленчиш, след което на бърза ръка ще скроиш нова партия и ще речеш " Ако не искате ДПС ето ви ДОСТ, заповядайте, яжте от тука. Не, този път няма да преглътнем политическия ти номер. Трябва ли Ахмед Доган да се плаши от мен? Отнасял се е като душманин към мен и към Република Турция. Отговорен е за политическите убийства на Ахмет Емин и Божидар Дойчев, както и за прахосването на милионите евро пари предназначени за смесените райони. Основавайки се на лъжливи и фалшиви молби България неоснователно, несправедливо и неправомерно ми постави десет годишна забрана за влизане в страната, но сега Турция постави забрана на 143-ма клеветници. Да се знае, че тези, които не могат да влязат в Турция, няма да могат да влязат и в рая.

 

        Вашият президент г-н Росен Плевнелиев, казвайки: " Правят предателски планове, мъчат се да накарат да се забрави комунистическия режим" , намекваше точно за тези мръсници на миналото. Когато на Доган му изтече срока на годност, онези, на които е слугувал ще му придърпват конците, не аз, уточнява турският бизнесмен.

 

За себе си Кочак споделя:

 

 Аз съм човекът, който през 1989 година беше отговорен да пренасочва и настанява 360 000 Ваши съграждани из територията на Република Турция. Бях жив свидетел на 300 000 различни съдби, всяка различна една от друга и 300 хиляди трагедии на хора с нищо не заслужаващи тази съдба. В последствие когато се запознах по-отблизо с политическата обстановка в България, видях с очите си как се манипулират хората и колко нечестно се играе не само с турското население там, въобще с всички граждани и ми домъчня като човек. Изводът, който си направих сам за себе си бе това, че зад всичко това отново стои старата комунистическа номенклатура, след което си дадох дума, че бих направил всичко за да се освободи България веднъж завинаги от тези паразити. И отново казвам, бих помогнал с всичката си сила  на българите демократи, за да установят истинската демокрация в България.

 

Споменът:

 

Срещу турския политик в нашата служба за сигурност е образувано оперативно дело, което и до днес не е закрито. На него сега се позовава и премиерът Борисов. Нямах представа в какво се е забъркал Кочак до самоубийството на шефа на кабинета на Доган - Ахмед Емин, през 2008 г. Тогава разследващите прокурори ме викаха на разпит 4-5 пъти, а след възобновяването на делото по искане на премиера Борисов давах показания отново. Тогава прокурорът изненадващо започна да ме разпитва дали познавам Ялчън Кочак, знам ли, че му е забранено да влиза в България за противодържавна дейност? Интересуваха се дали съм наясно, че в Истанбул е създал група, която е искала да ликвидира Доган, какви са били връзките му с други български изселници и т.н., сглобява пъзела Осман Октай. Чрез свои източници от тайните служби той се опитва да събере повече информация. Така установява, че името на бившия турски депутат е намесено покрай изясняването на версията, че Емин може би е нает от турски заговорници да убие шефа си, но не е издържал на предизвикателството и е посегнал сам на живота си. По-късно разследващите отхвърлиха тази версия.

 

Осман Октай търси корените на проблема и се връща към периода 2004, 2005, 2006 година, когато съвместно с политзатворници, изселили се в Турция и несъгласни с политиката на ДПС и Доган в България, се опитват да направят нова политическа организация, която да е алтернатива и да е дясно ориентирана. Така първо се регистрира партията „Движение демократично крило”, по-късно „Балканска демократична лига” и „Хакикат” (истина, б.а.), организация на турците политзатворници. През есента на 2004 г. провеждат форум в Боровец. От южната ни съседка пристигат изселници от 32 града и недоволни от ДПС български турци. Гости на форума са Иван Костов, Анастасия Мозер, Яне Янев, проф. Кръстьо Петков, Стефан Софиянски и други лидери, ориентирани в център и вдясно. Тогава за първи път участие взима и авторитетният турски политик Ялчън Кочак. Той се ангажира с помощта на неправителствени организации да се отпечатат спомени и оригинални документи на репресирани по време на възродителния процес, както и да се даде думата на истински борци за права и свободи, а не на лица, ръководени от ДС, казва Осман Октай. 16 книги е трябвало да съдържа документалната поредица. По-късно подобни форуми се провеждат и в Шумен, Хасково, Асеновград. Последният е през април 2005 г. в Истанбул. Домакин е Ялчън Кочак, а сред гостите са и група български журналисти.

 

На всичките срещи е нямало никакви тайни завери, камо ли да се говори за поръчкови убийства и саморазправи. Просто се събираха легитимни, регистрирани организации, които търсеха своето място в политическия живот на страната и се опитваха да демаскират истинското лице на Доган и партията му, твърди Октай. Според него още тогава чрез службите за сигурност, структурите на МВР, прокуратурата и държавната администрация са започнали да им оказват масиран натиск. Шантажираха привържениците ни, заплашваха ги с дела, пречеха на бизнеса им. Пазя пълна документация, която може да докаже как държавната машина бе впрегната да осуети политическите ни намерения и да се запази комфортът на ДПС. От планираните 16 книги от Турция успяхме да вкараме само 5, третираха ги едва ли не като нелегална литература, голям страх ги беше втресъл управляващите, спомян си  Осман Октай.

 

Отмъщение

 

Още тогава са били наясно, че Доган стои зад цялата кампания срещу тях. Сокола бил най-много бесен, че Ялчън Кочак, който е близък до Тургут Йозал, се е ангажирал с каузата на изселниците и политзатворниците. В същото време обаче Доган вече е изкарал първия си мандат в правителството с НДСВ и е мандатоносител в правителството на Тройната коалиция. Заплашен е имиджът му, има опасност да се разбие митът за бореца срещу комунизма и да лъснат зависимостите му от комунистическите служби. Така по настояване на ДПС е спретнато оперативно дело на Кочак, а заедно с него и на българските опоненти на съюзника на Станишев и Сакскобургготски. Източници на Фрог разкриват, че мистификацията за бойна група, крояща атентат срещу Доган, е спретната с помощта на Николай Методиев, който през този период е шеф на турското направление в НСС. В службата връзките му с хората на ДПС не били тайна. По-късно, след махането на Иван Дражков от ДАНС, именно Методиев с подкрепата на Доган е издигнат за зам.-шеф на агенцията. Точно той се оказа и човекът, който няколко години държа под ключ в касата си разработката „Лиани” уличаваща съществуването на секретен сейф-апартамент, в който лидери от БСП и ДПС трупат пари, комисиони от държавни поръчки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 2249 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2275 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2266 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2316 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах