Реклама / Ads
23| 6081 |27.02.2011 НОВИНИ

О. Октай: Хората от НСО са над закона

.
Осман Октай
Никога не съм подценявал възможностите за нелигитимна власт на президента чрез контрол, шантаж, рекет на държавните мъже. Националната служба за охрана /НСО/ е най-сериозната, най-опасната и най-тежката структура в държавата.

Доган е най-контролираната, най-обслужваната личност, казва Осман Октай в интервю за Блиц..
С това решение за хонорара на Доган съдът формално се хвана за буквата на закона - няма доказан конфликт на интереси, защото били сезирани само по този пункт, но не и за търговия с влияние примерно. Съдът не е разследващ орган. По този и по други казуси за Доган Комисията по корупция сезира освен Върховния административен съд /ВАС/ и Главна прокуратура. Есента, когато комисията беше оглавявана от Димо Гяуров, беше поканен зам.-главният прокурор Първанов. След заседанието на комисията той заяви, че вървят 4-5 разследвания (от данъчните, за обръчите от фирми и по казуса за консултантския договор). Ако се докаже виновност, тогава главният прокурор може да иска имунитета на Доган.

Вълканов не е случаен човек. Той е поставил на риск Доган, като е направил консултантския договор и му е прехвърлил парите. С осветляването на договора знаех, че започва ново активно мероприятие за употребата на Ахмед за следващите избори. И то така, както го употребиха през 20-те години преход, за да може да обслужва т.нар. обръчи, групировки и различни кръгове. Днес съм убеден, че има подготовка той да бъде употребен за следващите местни и президентски избори.

Очаквах това решение за изключването на К. Дал, въпреки че моделът “Доган” е утвърден и с участието на Дал. Всички хора, които присъстваха в залата на прословутото закрито заседание, с изключение на тези от Турция, са назначени лично от Доган. Те никога не са били реални членове на ДПС. За тях не е гласувано от каквато и да било конференция. Те по Доганово право влизат и по Доганово право излизат от ЦС на ДПС. Доган е жесток към Касим – човека, с когото е бил вързан с белезници и който легитимираше неговото нелегално минало през последните 20-25 години. И неслучайно Доган не направи никакво изявление и не допусна никой от неговото обкръжение с турско име да направи такова. Напротив -

остави Христо Бисеров - предателя на СДС, наемника, да говори от негово име.

Защо? За да може един ден да търси форма за дистанциране от Бисеров, тъй като има вероятност да бъде притиснат от самите турци. В регионите ще го притиснат за отношението му към неговия съкилийник Касим. Най-интересното е, че бяха сложили на трибуната като талисман само Бахри Юмер, защото не могат да намерят никакви основатели на ДПС. Такива не останаха около Доган.

Кой е тоя Бисеров? Беше оргсекретар на СДС, депутат няколко мандата. Един от хората, които бяха активирани да организират група на отцепници от СДС, за да падне Иван Костов от власт. Бисеров и компания бяха прихванати в заговор, Костов смени 9 министри. Когато беше разкрит, Бисеров обяви (уж) своята оставка, за да може да изпревари изключването си от СДС.

В тези събития бяха ангажирани Доган и Илия Павлов. И неслучайно Бисеров днес е в лагера на Доган и се води за негов приближен.

Около събитията при падането на правителството на Жан Виденов Доган беше принуден да излезе от ОДС и да направи ОНС. Идеята беше да не се допусне ОДС във властта и Иван Костов да не вземе повече от 120 мандата. Целта беше чрез Доган да подчинят Костов на групировките, които обслужват всъщност Доган и службите. Тази формула не се получи. Иван Костов взе 137 мандата, групировките започнаха да търсят общ език с него, но не намериха такъв.

Тогава се организираха различни акции, баретите влизаха в офисите, включително на „Мултигруп”. Тогава Илия Павлов и Доган започнаха да търсят формула как да отцепят и да купят 20-30 депутати на Костов и по този начин да свалят от власт управлението. Неслучайно, когато излезе докладът на ген. Атанасов, бяха сменени важни министри и се удари властовият ресурс на Христо Бисеров и неговото крило. Тогава Костов нарече публично Доган „Проклятието на България”. Тогава Камен Костадинов беше изхвърлен като депутат от ОДС. Топлата връзка между Христо Бисеров, Йордан Цонев и Камен Костадинов тогава беше Касим Дал като част от ръководството на фондация „Победа”.

Йордан Цонев винаги разочарова господарите си, защото играе на дребно. Нещо повече – той се опитва да играе с много и различни партньори. И сигурно затова е разочаровал и новите си господари - Доган и обръчите около него.

Националната служба за охрана /НСО/ е най-сериозната, най-опасната и най-тежката структура в държавата.

Хората на НСО са над закона.

Те от 20 години контролират денонощно и имат огромна информация за всеки миг от живота на ключови политици и ръководители на съдебната система. Те охраняват важни хора в държавата. Убеден съм, че в архивите им има доклади, чрез които държат ключовите политици на прехода. Най-интересното е, че единственият човек, който има някакъв пряк контрол върху НСО и назначава шефа му, е президентът Георги Първанов.

Така същите тези служби, за които говорим, определено имат отношение към житието на президента и неговите хора. Те са взаимно зависими до такава степен, че в един момент може да се окаже, че президентът е в по-слаба позиция от тях в държавата. Всичко това внушава на тези хора неконтролируемост и мутренско поведение, дори когато пътуват. Ръководителите, които се возят с тях, дори нямат възможност да им нареждат, да им казват: „Карайте по-внимателно”, или каквото и да е. Заради това, че те са направили свои заложници всички формации и политически лидери, никой не се осмелява да направи закон за контрол на тези служби.

И неслучайно тези хора са загрижени най-много за Доган. Няма друг като него, който да се движи така, както се движеха мутрите - с огромна охрана. Доган е най-контролираната, най-обслужваната личност, за да може чрез него заинтересованите обръчи, както и финансовите и икономическите кръгове да реализират власт.

Възползвайки се, че законът е секретен, те дори не казват откъде идва заплахата за живота на Доган. Във връзка с анализиране и обсъждане на разработка ”Лиани” те не предоставят на Главна прокуратура документи. На никой, дори на парламента, не предоставят информация защо и откъде идва тази постоянна заплаха за живота на Доган и защо той е най-охраняваният човек в държавата. Те могат да си измислят някаква заплаха, повод, за да охраняват Доган.

Единствено президентът е заинтересован от такъв тотален контрол върху Доган.

Аз никога не съм подценявал възможностите за нелигитимна власт на президента чрез контрол, шантаж, рекет на държавните мъже. Затова, ако днес президентът има намерение да реализира служебен кабинет, няма да има никаква пречка, защото притежава ресурси. От 1991 г. до сега всяка парламентарна управляваща група е била разцепвана. Това единствено не се случи по времето на Костов, защото президентът не беше от друга политическа формация. Затова президентите имат възможност дори в края на мандата си да назначат служебен кабинет и да контролират изборите. Защо да не се случи сега това? Има голяма опасност това действително да стане. Чрез тези служби и финансовите структури, които контролира президентството, могат да бъдат изтъргувани 20-30 депутати. Тогава има опасност управлението на ГЕРБ да катастрофира.

Сега не само Цветан Цветанов е неспасяем. Бойко Борисов също е неспасяем. Цялото правителство и Борисов са в кръгова отбрана. И в този смисъл единственият изход в полза на държавата е незабавно Бойко Борисов да номинира Цветанов за кандидат-кмет на София. Това никак не е маловажна позиция.
По този начин елегантно ще предотврати сблъсък и разцепление в парламентарната група на ГЕРБ. Ако Цветанов е в парламента, има риск наистина да провокира напрежение в групата и ще стане това, което навремето се случи с панайотките, с Новото време…

Бойко Борисов да бъде номиниран за президент, да е главнокомандващ на държавата. Този пост му отива, познава работата. С мнозинството, което има, сега може спокойно да реформира службите, да приеме закони за тях и да сложи край на злоупотребата с държавните мъже, с контрола и шантажа върху тях, оказван им от различни структури. Ако Бойко стане президент, с авторитета на ГЕРБ ще има възможност да осъществи най-доброто управление на България.

Всички тези хора (като Алексей) продължават да бъдат употребявани. След излизането си от ареста Алексей Петров се оказа в изключително слаба позиция. Ако няма силен ресурс като гръб, той е никой. Определено от войната между Алексей Петров, Бойко Борисов и Цветанов има други заинтересовани центрове, които са координирани най-вече от президентството, защото наближава краят на мандата на Първанов и се търси как чрез него и чрез този контрол да се запази статуквото. Сега на президента разчитат тези, които трябва да бъдат изтласкани от властта и държавата трябва да бъде отвоювана от тях – така, както иска Европа. Точно тези хора поставиха президента начело, казва Октай.

Ако се извадят списъците на неговите туристически и ловни посещения, както и на ”бизнесмените”, които са били с него по „ловните полета”, ще се разбере, че част от тези хора вече са внедрени около днешните управляващи, включително и около премиера!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5352 |10.02.2011 М. Димитров: От страх хората не говорят по телефона . 4| 4853 |06.02.2011 Б. Нанев: Бяхме длъжни да опазим здравето на хората . 52| 5064 |05.02.2011 С. Станишев: Да усещаме нуждите на хората . 13| 5788 |02.02.2011 Хората на Янев искат нов шеф на РЗС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads