Реклама / Ads
3| 2683 |23.06.2023 НОВИНИ

София очаква Скопие да впише българите в Конституцията си, за да се върви напред

.
Правителството в Република Северна Македония да приеме промени в Конституцията си, с които окончателно да впише българите в основния си закон. Такова условие постави българският премиер акад. Николай Денков пред своя колега от Скопие Димитър Ковачевски по време на телефонен разговор.
 

“Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно“, заявил Денков пред Ковачевски. 

 

Вписването на българите в конституцията на западната ни съседка е едно от условията за приемането на Скопие в Европейския съюз. Въпросът продължава да остава нерешен, а миналата седмица предизвика и брожения между президента Румен Радев и самия Димитър Ковачевски. 

 

Държавният глава заяви остро, че РСМ “лобира пред ЕС, за да прикрие бездействието по отношение на правата на македонските българи”. 

 

Коментарът на държавния глава предизвика и реакции в западната ни съседка. Премиерът Димитър Ковачевски разкритикува Румен Радев за намесата му по отношение на реформите в чужда държава като посочи, че българският президент трябва да се занимае с тези в собствената си страна. 

 

Вчера стана ясно, че евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик по напредъка на съседите ни за еврочленството им, е получил уверение от РСМ, че до две седмици Скопие ще внесе конституционните промени в парламента.

 

Промените ще бъдат на три места в основния македонски закон, където да бъдат добавени народностите - българска, хърватска, черногорска, словенска, еврейска и египетска. Изреждането в текстовете е предвидено след вече признатия бошняшки народ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2685 |22.06.2023 Туроператорите ни очакват по-добър от миналата година летен сезон и ръст на туристите поне с 10% . 2| 2621 |22.06.2023 ПП, ДБ и ”Спаси София” обявяват до дни кандидата си за кмет на София. Кой е той? . 0| 2671 |22.06.2023 Очаква ни много слънце и температури до 34 градуса . 2| 2853 |21.06.2023 Трайчо Трайков: Целият център на София може да бъде един район

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads