Реклама / Ads
6| 3426 |03.09.2021 НОВИНИ

София - световна столица на спорта за 2024 г.

.
Източник: БГНЕС
София получи титлата Световна столица на спорта за 2024 г. Това съобщи на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет /СОС/ и председател на Фондация ”София - европейска столица на спорта”. Това е съвместна инициатива на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта /ACES Europe/, на ЮНЕСКО и на Комисията по спорт на Европейския парламент, посочи столичният кмет.
 

Тя заяви, че през последните години София разви мащабна дейност в сферата на спорта, благодарение на инициативата Европейска столица на спорта, за която София беше номинирана през 2014 г. и която ни беше присъдена за 2018 г. Столичният кмет каза, че само за тази година 109 са събитията в календара на инициативата Европейска столица на спорта в София. В тях се включват изключително много софиянци. Целта на програмата по думите на кмета е участие на софиянци в спортните прояви, организирани от инициативата и промотиране на здравословен начин на живот.

 

По програма "Ваканция" през тази година седмично се включваха между 900 и 1500 деца от София, обяви Фандъкова и подчерта, че Столичната община акцентира върху изграждането на спортна инфраструктура, най-вече изграждане на физкултурни салони в детските градини и училищата. В момента се строи физкултурен салон в 9-та Френска езикова гимназия в столицата. През инициативата Европейска столица на спорта Столичната община въведе и нови програми за подпомагане на детско-юношеския спорт. За тази година 140 спортни клуба получиха финансиране за подпомагане на тяхната дейност. Въпреки пандемията, София е домакин на десет европейски първенства и турнири, каза още столичният кмет.

 

Елен Герджиков заяви, че фондация "Европейска столица на спорта" ще се занимава с подготовката за инициативата "София - световна столица на спорта" през 2024 г. Членовете на управителния съвет са общински съветници от всички политически сили от СОС. Пълна подкрепа дава СОС за работата на фондацията и това ще продължи и занапред, каза председателят на съвета и на фондацията Елен Герджиков, предава БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2974 |02.09.2021 „Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв. . 1| 3212 |02.09.2021 Фермери излизат на протест на главния път София- Варна за 4 часа . 0| 2891 |01.09.2021 Над 50 нелегални имигранти заловени в София за денонощие . 8| 3172 |01.09.2021 Служители от „Автомагистрали - Черно море“ излязоха на протест в центъра на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads