Реклама / Ads
72| 10917 |07.05.2020 ПОЛИТИКА

Соломон Паси: Защо улици са кръстени на Дондуков и Аксаков, една ”Славянска” е достатъчна

.
Соломон Паси
Бившият външен министър на България публикува своите разсъждения относно ”руското присъcтвие” в момента в България. Той недоумява защо целия център в столицата е осеян с улици и булеварди, носещи имена на руски политици и общественици.
 

Фотография от Казахстан ми припомни за пътя на прадядото, дядото и бащата на Аспарух, които са ни извели на запад от Черно море, съвсем в Европа. При всички сантименти към екзотиката на Азия Европа си е Европа, а Аспарух е вероятно първият ни евроинтегратор... И се замисля човек колко булеварди, площади и ключови улици в София са именувани на Аспарух и неговите предшественици... И колко, и кои, и защо ли на: Дондуков, Скобелев, Гурко, Паренсов, Игнатиев, Столетов, Калитин, Цар Освободител, Руски паметник, и т.н., и т.н..., на Москва, и така чак до идеолога на антиеврейските погроми Аксаков... И всичко това в идеалния център на София - една “Славянска" не е ли достатъчна вместо този паноптикум!, пише той.


А ако толкова държим на руско политическо присъствие в софийската топонимия, към бул. “Сахаров" може да се добави и площад “Магнитски" със статуя пред Паметника на Съветската армия. Към този толкова обсъждан артефакт да добавим и четирите скулптурни групи от кръстовището на “Граф Игнатиев" и Канала, които (като минимум!) можеха да бъдат свалени в реката под тях като Рачо Ковача в Габрово например. И защо ул. “Камчатка", а не “Аляска", “Ламанш", “Калифорния" или “Чикаго" - та той е шестият в света град по брой българи! Или Антарктида и о-в Ливингстън, където България вече 35 г. гради база и присъствие.


Толстой - добре, Пушкин и Достоевски са велики, Гагарин също, но по друг начин. Но защо пък Иван Сусанин, а не Риголето?, пита атлантикът.


Защо Тургенев, Гогол, Чехов и Шевченко, а не Жул Верн, Марк Твен или Астрид Линдгрен, с които и сегашните поколения деца продължават да растат? Поне да беше ул. “Илф и Петров", които всеки трети възрастен българин още цитира...


И се успокоявам, че София все пак не е село Бутан, в което ул. “Чапаев" се кръстосва с бул. “Ленин"... За последния, разбира се, трябва национална забрана, а не местно законодателство, категоричен е той.


Та такива мисли ражда карантината, докато правя джогинг край паркхотел “Москва", наглеждащ отвисоко-отвисоко съседния хотел “Плиска", кръстен на старата българска столица...", информира още Varna 24 за размислите на Паси.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 10627 |10.04.2020 ”Тежката артилерия” Атанасова към президента: Защо губите времето на жената с жестомимичния превод? . 3| 6861 |01.04.2020 Честит 1 април - няма да лъжа, защото се самозалъгваме . 46| 10700 |16.03.2020 Манолова към Борисов: Защо няма бързи тестове за коронавирус за гражданите, а само за избраните? . 30| 19600 |02.03.2020 Защо се слагаме на Турция, а не сме с Гърция и ЕС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads