Реклама / Ads
6| 2533 |05.04.2024 НОВИНИ

Социологът Боряна Димитрова: Кабинетът "Главчев" е политически балансиран, а не политически неутрален

.
Социологът Боряна Димитрова Източник: БГНЕС
"Важно е да следим работата на този служебен кабинет и той да се придържа към основната рамка – организиране на изборите, осигуряване на нормално действие на администрацията и непредприемане на крупни движения по отношения на договори. Имаше служебен кабинет на Радев, който смени областните управители, директорите на ОДМВР. И този служебен кабинет да не подписва договори, които ще са спорни – "30-годишен с Боташ"."
 

Това мнение изрази пред БНР социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

 

Според нея служебният министър-председател Димитър Главчев ще покаже твърда позиция и няма да смени спорния силов министър Калин Стоянов. По думите й промени на състава може да има, но това ще са вероятно един, двама.





Специалистът каза още, че предложените министри са очаквани, без ярки политически фигури. 

 

"Смятам, че кабинетът е политически балансиран, а не политически неутрален. Виждам палитра от политически лица и това се вписва в логиката на конституционните промени – кандидатите за премиери да се избират от определен кръг, но да не са ярки политически фигури", уточни Димитрова.

 

Социологът предполага, че самата конституционна реформа очертава периметъра, в който могат да се търсят кандидатите за премиер и министри, след като са посочени позициите, между които може да се избира служебен министър-председател.





"Когато президента Румен Радев правеше служебни кабинети, той търсеше очаквано министри от президентската администрация", припомни експертът.

 

В предложенията на Главчев за министри се създава напрежение около МВР и електронното управление, сподели мнението си тя и обясни, че след оставката на професионалното ръководство – главният секретар Живко Коцев, смяна и на политическото би обезглавило МВР.

 

Според Димитрова Калин Стоянов е "не ябълката на раздора, а боксовата круша на раздора". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2678 |05.04.2024 Опасност от извънредна ситуация в АЕЦ "Запорожие" . 0| 2501 |05.04.2024 От страните в ЕС, най-много в България е поскъпнало месото през февруари . 1| 2442 |05.04.2024 След училищната стрелба: Финландия не възнамерява да затяга контрола върху оръжията . 7| 2875 |05.04.2024 Вчера бе представена новата книга на журналиста Огнян Стефанов "Путин, войната и ние"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads