Реклама / Ads
1| 3552 |10.08.2018 НОВИНИ

Социолози алармират: Напрежението ще се нуждае от "отдушник" съвсем скоро

.
Източник: БГНЕС
В България протича своеобразно „постпредседателско безвремие“. Липсва голяма цел и кауза, а социалните проблеми рязко взимат реванш над външнополитическите. На този фон, в открит политически залог се превръщат отношенията за/против Домусчиев, Василев, Бенчев.
 

Това пише в свой анализ социолози от Института „Иван Хаджийски“. В него се отбелязва още: Създава се усещането, че водещите политически субекти нямат план, че хоризонтите им на планиране са се изчерпали с края на председателското полугодие. Нерешителни изглеждат и кандидатите за нови играчи. Ключовият играч ДПС пък се снишава. Сякаш всички чакат някой да започне открито да предприема нещо, за да се пренастроят и активизират.

 

Разбира се, европейските и местните избори скрито мотивират мнозина да се оглеждат за различни варианти и да преценяват какви са сравнителните им предимства, но този процес още не е навлязъл в решителна фаза и усещането за лутане и несигурност се задълбочава.

 

На този фон план показа БСП - с представянето на „Визия за България“, което пък сега беше заглушено от нови скандали. Във визията има новина: за първи път бе лансирано предложението България да не влиза засега в еврозоната. Консенсусът по членство във всички европейски структури, съществувал над две десетилетия, се намира под въпрос.

 

Рязко нарасналото обществено и политическо напрежение ще се нуждае от „отдушници“ съвсем скоро. Промени в Министерския съвет не са изключени. Доминацията на изборната проблематика ще расте. Едно изглежда много вероятно – темите за мигрантите и за еврозоната ще бъдат в центъра на политическия дебат.

 

Налице е известно, може и илюзорно, икономическо успокояване, съчетано обаче с видимо политическо раздразнение. Това води до комбинация от желание за промяна, но и страх от промяната. И това дава по-големи перспективи на онези фигури и партии, които търсят подобрения на модела, а не толкова негов рестарт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4837 |17.05.2018 Калоян Паргов: Искаме заводът за преработка на отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите . 14| 8399 |11.02.2018 Само във Фрог: МВР моли Бат Сали да помогне за разрешаване на напрежението в Ихтиман . 2| 4245 |29.01.2018 Расте напрежението заради планирани съкращения на паралелки след VII клас . 0| 6244 |01.01.2018 Нараства напрежението по оста САЩ-Израел-Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads