Реклама / Ads
22| 5437 |25.08.2013 НОВИНИ

Социолози излизат с декларация срещу закриването на НЦИОМ

.
Натискът върху НЦИОМ и опитите за закриването на агенцията са много отдавна, но през последната години това спъва особено много работата й.
 

Това обяви пред БНР бившият вече директор Лидия Йорданова. „Непосредствено преди парламентарния вот например от лятото на 2009 г. шефът на кабинета на тогавашния председател на Народното събрание се срещна с двама мои колеги и нареди да ми предадат, че в почивен ден трябва да отида до парламента, за да си подам оставката заради нелоялност. Тогава беше председател Георги Пирински, но той няма нищо общо с това. Не подадох оставка именно защото не ми я поиска г-н Пирински.

На третата година от управлението на ГЕРБ, няколко народни представители от Коалиция за България многократно искаха отчет за работата на НЦИОМ, въпреки наличието на ежемесечни, шестмесечни, годишни отчети. Други депутати от същата ПГ твърдяха, че няма как НЦИОМ да е работил по заявки на депутати от БСП въпреки очевидните факти в отчетите, след които започнаха да дават пресконференции, нападаха персонално мен и НЦИОМ", оплака се Йорданова.

Междувременно социолози обявиха, че подготвят декларация срещу евентуалното закриване на НЦИОМ и уволнението на бившия директор.

Доц. д-р Петя Кабакчиева от Софийския университет заяви, че закриването на агенцията ще има последствия и за политиците, и за гражданите.

„Буди недоумение фактът, че точно в тази нелека, да не казвам кризисна, ситуация, в която се намира България в момента, председателят на Народното събрание по същество декларира, че това Народно събрание и правителство нямат нужда от такъв демократичен инструмент, нямат нужда да се вслушат в общественото мнение - как това да не озадачи не само колегията? Това, което говоря, засяга не просто професионалните социолози, а всички граждани”, коментира Кабакчиева.

Колегата й проф. Георги Фотев е на мнение, че решението на председателя на НС да уволни Лидия Йорданова и да закрие НЦИОМ е проява на реваншизъм. Той видя заплаха и за работата на медиите.

„Центърът публикува данните от едно изследване - данни, които вероятно са безсилие за управляващата клика и председателя на това Народното събрание, и идва след това отмъщението. Начинът, по който процедират, е толкова прозрачен, толкова отблъскващ, че не се нуждае от коментар. Но това е само една от стъпките по пътя, по който са тръгнали тези хора. Няма да бъда изненадан и съм длъжен като интелектуалец да кажа, че ние ще наблюдаваме вдруги ден кои ще бъдат и по какъв начин ще бъдат ударени журналистите, които продължават да упражняват своя дълг към обществото", се закани Георги Фотев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6407 |26.07.2013 Депутатите излизат в 32-дневен отпуск от 2 август . 9| 4970 |16.07.2013 Таксиметраджиите излизат на национален протест . 12| 5913 |09.06.2013 РЗС и „Гражданска лига на България” излизат на шествие . 63| 12045 |30.05.2013 ГЕРБ възмутени от Делян Пеевски, пишат декларация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads