Реклама / Ads
10| 32423 |08.09.2021 НОВИНИ

Социолози: Кирил Петков и Асен Василев яхнаха вълната и може да ”взривят” изборите

.
Асен Василев, Кирил Петков Източник: БГНЕС
”В такава обстановка не може да очакваме отговорни решения, всеки се състезава да бъде по-популист от другите, което не е добре за държавата. Посланието на президента беше, че евентуално този проект трябва да бъде надпартиен. Би могло да бъде създаден проектокабинет, който да бъде обявен предварително и подкрепен от няколко партии. Министри директно сега не могат да се включат в предизборната борба. Появата им в конкуренция на тази конфигурация ще взриви президентските избори и няма да го допуснат”, коментира социологът Васил Тончев пред Bulgaria ON AIR.
 

"Обстановката е предизборна, само че ние започнахме да функционираме в перманентна такава. По-скоро се върви към политическо участие с вече регистрирана партия, независимо как ще се казва тя. Лицата са водещи в нагласите на българина. Петков и Василев яхнаха вълната на ревизията, която осъществяваше служебният кабинет. Харесаха се на определени слоеве от обществото", каза на свой ред социологът Анастас Стефанов.

 

Според него има патова ситуация в електоралните нагласи, която ще се възпроизведе и на предстоящите избори, независимо дали на сцената ще се появи проект на Петков и Василев.

 

Той открои като важен въпрос до каква степен коалицията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще успее да остане част от антистатуквото, за да прескочи отново бариерата от 4%. 

 

"Основното противопоставяне в политическата ни система е Румен Радев - Бойко Борисов. На базата на последните събития статутът на системните партии се затвърждава. Основната теза на Борисов, че той се справя, а тези не могат, започва да придобива по-голяма плътност. От друга страна, Румен Радев си остава фаворит за президентските избори", подчерта Тончев.

 

По думите му е много важно дали кандидатът на ГЕРБ за конкурент на Румен Радев ще успее да консолидира общественото внимание и съответно - гласуване.  

 

"Като 2 в 1 се очертават изборите. Коалиция ГЕРБ - БСП на този етап е невъзможна", заключи Тончев.

 

"Смесването на кампаниите е предизвикателство за абсолютно всички. Битка за визии как трябва да изглежда президентската институция, а от друга страна - спор за политики как трябва да изглежда управлението на държавата", каза още Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6215 |08.09.2021 Настимир Ананиев: Ако има проект на Кирил Петков, ще има опашка от желаещи да се включат . 16| 17671 |07.09.2021 Политолог: Ако Петков и Василев се присъединят към ”Демократична България”, ще ѝ вдигнат рейтинга . 12| 20996 |07.09.2021 Георги Киряков: Кирил Петков и Асен Василев най-сериозно поведоха битката срещу Борисов . 25| 23394 |05.09.2021 Илиян Василев: Хипотетичната партия на Кирил и Асен изкара доста хора от обувките им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads