Реклама / Ads
30| 5235 |25.03.2015 НОВИНИ

"Сова Харис": Хората искат пълен мандат, липсва алтернатива

.
Премиерът Бойко Борисов Източник: Булфото
Повечето гласоподаватели не виждат непосредствена алтернатива на сегашното управление. Ако местните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,2%, за БСП – 12,8%, ДПС – 7,1%, РБ – 3,4%, ПФ – 2,3%, Атака – 2,1%, АБВ – 1,6%.
 
Това показва изследване на "Сова Харис" за политическите нагласи на българите. Представителното изследване обхваща 1000 души и е по поръчка на вестник "Преса". То обхваща периода 12-18 март 2015 г.

Наблюдава се известна консолидация на обществените нагласи около стабилността, която излъчва правителството. Въпреки сериозните противоречия в управляващото мнозинство, въпреки преобладаващото скептично отношение към властта, по-голямата част от гражданите предпочитат управляващите да реализират пълен мандат.

Като се има предвид, че на местни избори активността по принцип е по-ниска, може да се предположи, че през есента групата на негласуващите вероятно ще нарасне още повече, отбелязват социолозите от „Сова Харис“. Те предупреждават, че това би увеличило тежестта на купените гласове.

Според агенцията предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра, като най-добре подготвена за предстоящите избори отново е ГЕРБ.

Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Според социолозите неуспехът на кабинета „Орешарски“ засега е пречка социалистите да се позиционират като алтернатива и опозиция в представите на избирателите, а процесите на роене в лявото пространство все по-реално застрашават монопола на БСП в този сектор.

Експертите подчертават неотложната нужда от „преформатиране на левицата, отварянето на политическото й представителство към по-широки граждански слоеве, извеждането на борбата с неравенството като принцип във всяка нейна политическа изява“.

На изборите през есента БСП ще има трудната задача да покаже, че е започнала промяната в себе си – в противен случай последствията ще са тежки, предупреждават те.

В електорален план ДПС изглежда стабилно. От „Сова Харис“ обаче отбелязват, че от желан центристки съюзник на всяка власт партията се е превърнала в нежелан партньор за всички основни политически субекти. Резкият завой, който ДПС се опита да направи, като премине от едно управляващо мнозинство в друго, без да е отговорило на очакванията на избирателите, може би е възможен в корпоративната сфера, но не и в политиката, коментират те.

Според тях екипът на Лютви Местан е изпаднал в изолация и на местните избори в много райони ДПС ще срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.
Засега Реформаторският блок продължава да отстоява част от идеите, с които привържениците му го изпратиха във властта, е диагнозата за РБ.

Макар и с ограничена електорална подкрепа, зад тази формация стои значителна част от интелигенцията на страната, което й придава особена тежест, отбелязват социолозите, като предупреждават, че сериозните препятствия са разногласията на партиите в блока и „изкушенията във властта“.

Борбата между Патриотичния фронт и „Атака“ в нишата на националистите продължава с пълна сила, отбелязват от „Сова Харис“, като противопоставят проруските настроения във формацията на Волен Сидеров на опитите на Валери Симеонов да отстоява позиции чрез присъствието си в управляващото мнозинство. Данните сочат, че засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес.

АБВ са изправени пред трудна дилема. Консолидацията на лявото пространство преди местния вот е очевидна необходимост за избирателите с леви нагласи. Според „Сова Харис“ без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати. Но как хем да участваш с опонента си в дясно правителство, хем да се изправиш срещу него пред избирателните урни, питат социолозите.

За ББЦ можем да кажем, че нейният лидер остана в позицията на "и сам воинът е воин". Позиционирал се еднозначно срещу лидерството на Бойко Борисов и отхвърлен от екипа си от десни съмишленици, за Николай Бареков не остава нищо друго, освен да очаква ветровете на промяната, смятат от „Сова Харис“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4287 |24.03.2015 Стоилов: БСП е първата партия, която предлага това, с което ще се обърне към хората на местните избори . 0| 4325 |19.03.2015 Българка в Тунис: Хората знаеха, че са под заплаха . 11| 5552 |18.03.2015 Росен Йорданов: Хората оскотяват, животът няма стойност . 5| 5152 |15.03.2015 Силвия Кацарова: Не обичам религиите, разделят хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads