Реклама / Ads
4| 4335 |02.12.2020 НОВИНИ

Спаси София: Сериозни съмнения и данни за манипулиран вот в общинската програма „София избира“

.
Градските активисти от Спаси София показаха данни, които пораждат сериозни съмнения за честността и легитимността на вота в общинската програма за граждански проекти „София избира“. На пресконференция, те съобщиха за пробив в системата с фалшифициране на гласове и показаха големи и необичайни отклонения в гласовете в последния ден на гласуването.
 

От Спаси София заявиха, че на десетия ден от гласуването са засекли контролирано и автоматизирано гласуване в полза на един проект. „Веднага сигнализирахме отговорните в Столичната община в лицето на зам.-кмета по дигитализацията. След нашия сигнал над 1400 гласа в анкетата бяха квалифицирани като фалшиви и бяха премахнати. Това са цели 11% от гласовете в полза на само един проект, което е огромно вмешателство и сериозно изкривяване на вота на столичани.“ – казва Борис Бонев, общински съветник.


.

Градските активисти показаха таблици от гласуването, от които става ясно, че нормалното гласуване е продължило до последните два дни, когато отново е започнало да се забелязва огромно концентрирано гласуване само за един проект. „Управляващите са длъжни да кажат защо сайтът бе свален, а гласуването – спряно, в период от осем часа през последния ден. Веднага след пускането му наблюдаваме над десетократно увеличение на гласуването, отново само за един проект. Стигаме до абсурдната и нереалистична ситуация, в която над 2000 гласа се изсипват в полза на един проект за само 14 часа. Това са повече гласове, отколкото проектът е получил през последните 25 дни от гласуването, само в рамките на часове“ – разказва Андрей Зографски от Спаси София.

 

Според Спаси София, това концентрирано гласуване за един проект в последния ден поражда сериозни съмнения за контролиран и даже автоматизиран вот. „Не наблюдаваме подобна мобилизация за нито един от останалите 38 проекти. В последния ден конкретният проект има повече гласове от всички останали взети заедно, което силно противоречи на разпределението на гласовете през всички останали дни от гласуването. При положение, че ние получавахме десетки сигнали, че системата не работи добре и гласуването е затруднено, чудим се как тези над 2000 гласа са успели да гласуват безпроблемно за проекта?“ – пита Ралица Бехар от организацията.

 

„Успяхме да предотвратим първата фалшификация на гласове, но данните показват, че в последния ден от гласуването се случи още една. „София Избира“ бе израз на надеждата на софиянци, че управляващите са готови да споделят част от общите ни пари и да ги предоставят в ръцете на гражданите. Случиха се недопустими опити за фалшификат, с което доверието в намеренията на управляващите изчезна. Съмняваме се, че това се прави организирано, за да се предпази кмета, г-жа Фандъкова, от срама, че трябва да реализира проекта за Патриарха. Припомням, че тя първо го подкрепи, но след това се скри. Мотив за фалшификация имат онези, които искат да спестят срама на кмета, да реализира проект, който е избран от гражданите!“ – смята Андрей Зографски.

 

„Не разбирам защо г-жа Фандъкова изпитва такъв ужас да реализира този проект, след като само преди няколко месеца тя застана пред обществото да го промотира заедно със зам.-кмета по транспорт, главния архитект и общински съветници?“ – риторично пита Борис Бонев. „Не става въпрос за това кой проект е първи или последен, а за честен и прозрачен избор, който да отрази волята на софиянци, а не на управляващите. И ние ще се борим да защитим това тяхно право“ – завърши независимият общински съветник.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4216 |30.11.2020 Зам.-кмет на София: Цената на синята и зелената зона няма да се вдига . 7| 7451 |28.11.2020 Среднощна драма в София: Неизвестни стреляха по криминално проявен . 4| 6058 |26.11.2020 Спаси София: Скандален ремонт на общинско общежитие на многократно завишени цени . 8| 4522 |25.11.2020 Спаси София: Фандъкова иска още 3.5 млн. за ремонт на Западен парк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads