Реклама / Ads
3| 4478 |07.01.2019 НОВИНИ

Спешни срещи в МВнР заради либийски танкер

.
България и Либия са на прага на търговска война. Според публикации арабската страна се е заканила да задържа всеки кораб под български флаг, който влезе в нейните териториални води.
 

У нас по спешност пристигна либийски пратеник на преговори с външното ни министерство. Там беше извикан и шефът на „Морска администрация”.

 

Съдебен спор за либийски танкер, държан в български териториални води, завърши със смяната на името на кораба и собственика му. Това се е случило в края на миналата година, като тогава на борда са се качили частен съдебен изпълнител и частна фирма, придружени от две държавни институции – „Морска администрация” и „Гранична полиция”. 

 

Флагът е сменен, а екипажът - изпратен да си ходи. Това е на път отново да изостри дипломатическите отношения между България и Либия 11 години след процеса с българските медицински сестри.

 

Спорът за 62-тонния либийски танкер тъне в съдебни дела повече от година. Блокиран е на пристанището в Бургас по искане на българската фирмата „Булгаргеомин ЛТД” заради дългове на либийската държава към нея.

 

Казусът влиза в кръга на няколко съдебни инстанции, последната от които е ВАС. С решение отпреди седмица Върховният съд казва, че корабът е задържан незаконно в наши води. Решението обаче закъснява, защото плавателният съд вече плава под панамски флаг и е със сменено име. Смяната става по настояване на частен съдебен изпълнител Тотко Колев, който представя на „Морска администрация - Бургас” и на „Гранична полиция” документи, че корабът има ново име и панамски флаг.

 

Между смяната на името и отплаването минават няколко дни. На 27 декември от кораба е свален либийският му капитан и е заменен от украински. След смяната на името на кораба от БАДР на БДИН и свалянето на либийския флаг към българската държава потичат много протестни ноти от страна на либийската официална власт, съобщава НТ.

 

Според медийни публикации като ответна мярка либийската страна издава заповед да бъдат задържани българските кораби, плаващи в либийски териториални води.

 

Заради казуса в късния следобед в МВнР беше извикан изпълнителният директор на „Морска администрация” Живко Петров. Какви мерки ще предприеме българската дипломация, за да се реши този случай засега остава неясно. Иначе плавателният съд се намира на метри от българските териториални води.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4208 |05.01.2019 МВнР предупреждава за снеговалежи в Гърция . 0| 4403 |03.01.2019 Областните администрации вече легализират някои документи както МВнР . 9| 5252 |27.12.2018 МВнР без позиция на обидите на руското посолство . 1| 3412 |14.12.2018 Спешните промени на антикорупционния закон влизат в пленарна зала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads