Реклама / Ads
4| 2224 |31.07.2024 НОВИНИ

Специалните сили на Украйна удариха руска база в Сирия

.
На 25 юли специалните сили на украинското министерство на отбраната нанесоха комплексен удар по руска база в Сирия.
 

Това съобщава Kyiv Post, който се позовава на източници от разузнавателната служба

 

Според новината групата „Химик“ е извършила още един комплексен удар по позиции на руските сили в Сирия в края на юли 2024 г.

 

Целта на атаката е била руска военна техника в авиобазата Кувейр, която се намира източно от Алепо и е окупирана от руските сили.


.

 

В публикуваните видеоклипове се твърди, че са показани ключови моменти от нападението: първо е унищожен руски мобилен комплекс за радиоелектронна защита, след което дронове атакуват руски военни обекти в самата авиобаза. Съобщава се, че ударът е бил извършен ден след срещата в Кремъл между руския президент Владимир Путин и сирийския президент Башар Асад в сряда, 24 юли.

 

Военновъздушната база Кувейр се контролира и използва от руснаците за военни цели от 2015 г. насам.

 

Украинското разузнаване заяви пред Kyiv Post, че базата се използва и за обучение и транспортиране на чуждестранни наемници за войната в Украйна.

 

Според източника на военното разузнаване от началото на годината бунтовниците с подкрепата на украински бойци са нанесли многобройни удари срещу руски военни обекти под контрола на т.нар. Групировка на руските въоръжени сили в Сирийската арабска република, пише Frontline Monitor.







Интервенцията на Русия в Сирия през 2015 г., първоначално насочена към подкрепа на режима на президента Асад по време на гражданската война, доведе до постоянното разполагане на хиляди руски войници там.


През есента на миналата година Москва прехвърли някои войски и оборудване от Сирия на бойното поле в Украйна, което потенциално направи силите им в Сирия по-уязвими от украинските атаки в региона.


Поради продължителното си присъствие в региона, руснаците създадоха множество центрове за набиране на сирийски наемници за войната в Украйна. Набирането на наемници се контролира от Центъра за помирение на враждуващите страни и управление на движението на бежанците, намиращ се в авиобаза Хмеймим в провинция Латакия. Там на наемниците се издават руски паспорти и след това се включват в руските въоръжени сили.


През май 2023 г. началникът на ГУР генерал-лейтенант Кирило Буданов обеща да „унищожи руските военнопрестъпници, където и да се намират по света“. Освен в Сирия, украинските специални сили продължават да преследват наемниците на ЧВК Вагнер в Судан и други части на африканския континент.


В понеделник, 29 юли, Kyiv Post получи уникална снимка на малийските бунтовници туареги, позиращи с украинския флаг, показвайки подкрепата си за Украйна.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2161 |31.07.2024 Хамас: Ликвидирането на Исмаил Хания е страхлив акт, който няма да остане ненаказан . 0| 2183 |31.07.2024 Джокович се класира за 1/4-финалите в Париж, изправя се срещу Циципас . 4| 2176 |31.07.2024 Напрежението във Венецуела расте: 6-ма убити и над 700 арестувани при протестите срещу изборните резултати . 9| 2630 |31.07.2024 Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем" /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads