Реклама / Ads
1| 2904 |21.11.2022 НОВИНИ

Сириецът, подозиран за връзки с атентата в Истанбул е заловен край Централна баня

.
Сириецът и сирийката, заподозрени за съпричастност към атентата в Истанбул, били в дома за мигранти в “Бусманци”, а тримата молдовци, задържани след тях, влезли у нас законно. Те пък били арестувани в хотел в центъра на София.
 

Петимата чужденци са подозирани за връзка с терористичния акт на 13 ноември, при който загинаха шестима, а десетки бяха ранени.

 

В ареста са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Те са обвинени за подпомагане на терористична дейност, но и за каналджийство, трафик на хора и контрабанда. Петият е 30-годишна сирийка, която поради влошеното си здраве не е зад решетките, а е с по-лека мярка.

 

Мъжете остават в ареста, реши в събота Софийският градски съд. Делото за определяне на мярката за неотклонение се гледа при закрити врата заради оперативната информация.

 

Според съда обаче единственото доказателства за съпричастност с атентата е твърдението, че сириецът е ползвал телефон с номер на турски мобилен оператор. Чрез приложението WhatsApp Амран Абдулрами контактувал с Билял Хасан, който е смятан за организатор на атентата и се издирва.

 

От турските служби дошли оперативни данни, че Амран, който е роден през 1991 г., и Билял Хасан били много близки. Амран и жената Манал влезли у нас нелегално в нощта на 9 ноември. Те не пътували заедно. Жената разказала, че след като пристигнала в България, била настанена в апартамант в кв. “Надежда” с други сирийци. Оттам с бус била откарана в центъра на София.

 

Тя и Амран са задържани в района на Централната баня на 11 ноември и са откарани в центъра за мигранти в “Бусманци”. Тримата молдовци пък, които се занимавали с трафик на хора по маршрута Одрин - Бургас - София, влезли законно у нас на 13 ноември. Те се настанили в хотел, където били задържани. При ареста им били използвани командоси от отряда за борба с тероризма.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3878 |12.11.2022 Родната политика според Дончев: Детска ясла с черковни сюжети. А за Борисов и връзките с Гешев - нищо... . 1| 2875 |18.10.2022 Уволниха шефа на германската служба за киберсигурност заради връзки с Русия . 1| 2989 |23.09.2022 Сириецът, ръководил канал за мигранти, показа среден пръст в съда . 0| 3683 |09.09.2022 Какви са роднинските връзки между кралица Елизабет II и Симеон Сакскобургготски?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads