Реклама / Ads
0| 3133 |27.04.2022 НОВИНИ

FT: Спирането на руския газ за Полша е предупредителен изстрел за останалите в ЕС

.
Спорът между полската държавна газова гомпания PGNiG и Газпром е първият тест в противопоставянето между Европа и Русия за плащанията в рубли, което предполага готовността на Москва да намали доставките, които помогнаха за привличането на милиарди долари приходи от началото на войната. Енергийни експерти го определиха като "предупредителен изстрел" за останалите държави в ЕС.
 

Това се посочва в статия на "Financial Times" по повод новината, че Русия спира газовите доставки до Полша. Новината бе потвърдена от "Газпром", според което доставките секват още тази сутрин.

 

Ето и цялата статия:

 

Русия спира газовото кранче към България и Полша в сряда, според властите в двете държави от ЕС. Причината - Москва засилва своите усилия да превърне газовите доставки в енергийно оръжия заради инвазията в Украйна. PGNiG, контролираната от полската държава газова компания, заяви във вторник, че руският доставчик "Газпром" го е информирал за "пълно спиране на доставките".


Късно във вторник пък българското енергийно министерство заяви, че "Газпром" е информирал държавната "Булгаргаз", че ще спре кранчето й от сряда. София заяви, че е предприела стъпки за намиране на алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне със ситуацията.


В края на март руският президент Владимир Путин издаде указ, според който всички "неприятелски" за Москва държави трябва да плащат в рубли, ако искат да си купят газ от Русия. Предупреждението бе, че потоците към Европа могат да прекъснат, ако купувачите не изпълнят тези изисквания.


PGNiG заяви във вторник, че е отказала на 12 април да изпълни указа на Кремъл, защото не е правно обвързващ за групата и ще наруши сделката за доставки. Спирането на доставките пък би било нарушаване на договора.


В петък ЕС издаде насоки, в които се предполага, че приемането на искането на Москва може да бъде в съответствие със санкциите на блока, макар и с уговорката, че процедурата за плащане все още не е достатъчно ясна. В повечето случаи фактурите за доставките на газ през април се очакваше да бъдат издадени в началото на май.
Спорът между полската държавна газова гомпания PGNiG и Газпром е първият тест в противопоставянето между Европа и Русия за плащанията в рубли, което предполага готовността на Москва да намали доставките, които помогнаха за привличането на милиарди долари приходи от началото на войната.


Енергийни експерти го определиха като "предупредителен изстрел" за останалите държави в ЕС. Привличането на алтернативни доставки от Германия за Полша ще окаже допълнителен натиск върху европейските цени на газа. Те скочиха с цели 15% след съобщенията в местните медии за плановете на Русия да спре газовите потоци към Варшава.


Европа получаваше около 40 процента от своя газ от Русия преди нахлуването в Украйна и докато ЕС цели да намали тази зависимост с 2/3 до края на годината, държавите в блока ще трябва да се справят с това да поддържат икономическа активност с продължително прекъсване на руските доставки. Длъжностните лица в Полша, която през последните години работи, за да се откаже от руския газ, се опитаха да уверят гражданите, че последният ход няма да повлияе на доставките на газ.


Анна Москва, министърът на климата на Полша, каза, че страната е "подготвена за пълен отказ от руските енергийни ресурси", включително от въглища, нефт и газ. Тя добави, че полските газови хранилища са пълни на 76 процента и че в резултат на инвестициите, направени за намаляване на зависимостта от руския газ, страната може да се "чувства в безопасност". Притокът на газ към Полша от Русия, който идва през Беларус и Украйна, спадна в понеделник до почти една десета от нивата три дни по-рано, според данни на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ.


По-рано през деня Варшава добави 50 руски олигарси и компании, включително “Газпром”, към списъка си със санкции. Руският газов гигант има 48% дял в Europol Gaz, който притежава полския участък от газопровода “Ямал”.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3707 |27.04.2022 Руски шантаж! Полша отново получава руски газ . 0| 3248 |27.04.2022 Експертът Иван Хиновски: Спирането на газа е наказателна акция на Русия . 0| 16183 |27.04.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Газпром си реже клона, ако спре газа за Полша и България, здравият разум е напуснал Кремъл . 0| 7813 |27.04.2022 Икономистът Кузман Илиев: Със спирането на газа се отсича главата на животновъдството в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads