Реклама / Ads
5| 4086 |14.03.2020 НОВИНИ

Спират социалните помощи при бягство от карантина

.
Деница Сачева Източник: БГНЕС
Трябва да се анализира къде наистина трябва да се осигури помощ – здравеопазване, туризъм и спорт. Дали да дадем повече пари където има нужда или да опрощаваме данъци, балансът ще е изключително труден. Ще бъдат спирани социални помощи на хора, които бягат от карантина. Трудът на лекарите и медецинските сестри ще бъде овъзмезден допълнително, пари ще има.
 

Това каза социалният министър Деница Сачева и добави, че изплащането на пенсиите ще продължи до 20 март. По думите й все още няма решение как би могло да се организира следващия месец, възможно е и да се носят и пенсии на ръка за хора в по-тежко състояние.

 

"Времето на неплатения отпуск може да бъде признато за трудов стаж, но е още рано. Дали ще могат да излязат в болничен или не, зависи от личния лекар. Има различни варианти, всеки трябва да намери най-удачния за него. Ако се спазват всички мерки и не се събират с много хора, няма проблем бабите да гледат децата".

 

"Много учители ще бъдат ангажирани с дистанционно обучение, неплатен отпуск, могат да ползват и платен отпуск, имат много. Дистанционната форма на обучение е възможна за учителите по физическо", добави тя.

 

"Скайп връзка се обсъжда за детските градини. 570 болнични заради грип, за карантина са по-малко. След като има болничен, се изплаща като болничен от НОИ, 3-те дни за сметка на работодателя, след това за държавния бюджет. Осигурителният риск да се прибере българин, който работи в чужбина си го поема конкретния човек", обясни министърът.

 

"Смятам, че социалната система ще издържи, искаме да имаме по-малко болни. Няма необходимост от допълнителни средства за болнични листове. От началото на годината има 2000 нови безработни, 26 само за петък 13-ти, трудно е да коментираме бъдещите щети. Говорим за 1 месец, рано е, но е по-разумно за всеки работодател да запази своите работници, все пак тази криза има край", сподели Сачева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4089 |05.03.2020 Нинова: Внасяме Закона за социалните услуги в Конституционния съд . 7| 4887 |22.02.2020 САЩ: Русия разпространява конспиративни теории за коронавируса . 0| 3977 |22.02.2020 Дъждовете спират, температури до 11 градуса . 0| 3938 |21.02.2020 Валежите спират, температурите се повишават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads