Реклама / Ads
11| 5452 |05.09.2008 НОВИНИ

Спор за излишъка тресе коалицията, но се вихри и в партиите й

.
В средите на БСП имало дискусии и хора, които били на различно от официалното мнение. НДСВ предупреждават, че, ако се харчи за социални дейности, ще се повиши инфлацията. ДПС искат баланс.
 

 

Политическият съвет на управляващата коалиция обсъжда днес разпределението на средствата от бюджетния излишък за тази година. Лидерите на БСП, НДСВ и ДПС - Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и членовете на ръководствата на трите партии ще разговарят и за политическите и законодателни акценти на новия политически сезон, както и приоритетите на коалицията през следващите месеци.

Има разногласие между партиите от тройната коалиция по въпроса как да бъдат похарчени парите от преизпълнението в бюджета:

От БСП ще настояват 2/3 от средствата от излишъка да се насочат за социалните дейности, включително в секторите образование и здравеопазване, 10 на сто да отидат за инфраструктура, 10% за отбрана и сигурност, а останалите за общините. Големият излишък в бюджета идвал отново от спестявания в разходната част, обясни по НТВ общинският съветник от БСП в София Георги Кадиев, който е и бивш заместник-министър на финансите. Това означавало, че някои сектори то икономиката или от управлението са останали недофинансирани, а отнетите от тях средства се пренасочват в други сектори. Кадиев обясни, че в средите на БСП имало дискусии и хора, които са на различно от официалното мнение, включително и той самият. Кадиев счита, че инвестициите в инфраструктурата трябва да са по-големи.

в Лозенец
 снимка Министерски съвет

От НДСВ са на мнение, че половината от средствата от излишъка трябва да бъдат пренасочени към Сребърния фонд. Жълтите ще искат и периодичен отчет пред съвета или пред представители на ръководствата на трите партии на изпълнението на мерките по докладите на ЕК. За увеличаване на инвестициите в инфраструктурата се произнесе по НТВ жълтият икономист Владимир Каролев. Той обяви, че за пътната инфраструктура са предвидени едва 150 млн. лв. Било нормално БСП да е по-социално ориентирана, но ако бюджетът се изхарчен предимно по плана на БСП за социални дейности, това щяло да повиши инфлацията. НДСВ ще са против бонусите към пенсиите от бюджетния излишък.

В ДПС считат, че е необходимо да се търси баланс между социалните дейности и инфраструктурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4727 |19.08.2008 Техноманиаци на бивак край Варвара; местните потресени . 31| 5010 |21.07.2008 Симеон спасява коалицията, ФБР прави „черен" списък . 6| 4631 |03.07.2008 Нов взрив и земетресение в София . 0| 4891 |14.06.2008 Силно земетресение и в Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads