Реклама / Ads
2| 3454 |26.03.2021 НОВИНИ

Спорен проект за надстрояване на СБХ. Руши ли се емблематичната столична архитектура?

.
Емблематичната столична архитектура е на път да остане завинаги в миналото след поредното решение за обновяване на сграда в сърцето на София. Решението е скандално не просто защото става дума за обект в центъра на столицата. Става дума за не коя да е сграда, а за Съюза на българските художници.
 

Планират надстрояване. Един от най-ценните образци на българската архитектура е напът да се сдобие със стъклена "торта", а главният архитект вече е издал одобрение. Намерението е на СБХ, а за строителния план се разбра миналата седмица след заповед на главен архитект Здравко Здравков. Новината съобщават от в. “Капитал”. Освен че нарушава визията на сградата, планът за надстрояването ще се финансира и ползва от частен инвеститор без състезание. 


Проектът, който предвижда 5-етажната сграда да стане 6-етажна, все още не е публично достъпен.


Ето и какво обясниха от СБХ преди дни: 


“ Реализацията на подобен проект би отворила нови възможности на Съюза за бюджетиране на изложбената дейност, добра перспектива за осигуряване на допълнителен ресурс за предприетата поетапна реновация на галерията, както и средства за бъдещата поддръжка. На този ранен етап издаденото разрешение на главния архитект е изключително важно за реализиране на нашите инвестиционни намерения, но по същество е само една първа стъпка към следващи фази на проектиране и редица процедури по одобрение и съгласуване в съответните инстанции. Жалко би било, ако една добра инициатива бъде предварително опорочена със спекулативни публикации”. 


“Така нареченото „отдаване под наем“ всъщност е изключително сериозна и отговорна стопанска дейност за Съюза със свои строги правила, целящи стриктна договореност, юридическа чистота и икономическа стабилност”. 


“Идеята е да се изгради нов функционален обем от олекотена конструкция с подходящи съвременни материали. Проектирането му ще бъде в съответствие с архитектурните качества и конструктивни особености на сградата, в хармония със съществуващите съседни обекти при спазване на всички правни и административни уредби и процедури, както и с допълнителните изисквания към околната среда.


Напълно нормално е в инвестиционните си намерения СБХ да търси партньори и сред онези от контрагентите си, които биха имали интерес да наемат съответния обект”. 


“Разбираема е споделената в медиите загриженост за запазване автентичния вид на емблематични архитектурни образци в столицата. Хубаво е, когато подобна загриженост се споделя и от лицата, заемащи съответните отговорни постове. Друг е въпросът защо за проблемите, нерешени с десетилетия, се сещаме някак спорадично (предизборно сякаш) само когато ни е угодно. Интересно откъде идва подозрителността и защо тонът на някои публикации е толкова назидателен, дори нападателен. Чия всъщност е отговорността за състоянието на градската среда и чия е вината за обезличаването на сгради и за унищожените ценности от архитектурното ни наследство?”.


Цялата позиция на СБХ може да видите тук. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3372 |16.03.2021 Светослав Терзиев: Дигиталният имунизационен паспорт ще бъде спорен . 8| 3569 |01.03.2021 Експерт: Обещаните от премиера "нови" язовири не са новина. Проектирани са през 80-те г. на миналия век . 4| 3639 |23.02.2021 Политолог: Не е здравословно да се пречи на един политически проект да се яви на изборите . 5| 3289 |10.02.2021 Внезапно отхвърлиха проекта за водоснабдяване на Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads