Реклама / Ads
0| 2647 |13.09.2022 НОВИНИ

Сръбският президент плашещо: Опасността от военен конфликт на Балканите е сериозна

.
Александър Вучич
Опасността от военен конфликт на Балканите е сериозна. За това предупреди сръбският президент Александър Вучич. Той обясни, че причината е в едностранните действия на Прищина.
 

Скупщината провежда специална сесия, посветена на ситуацията в Косово и преговорите между Белград и Прищина, на фона на засиления натиск от страна на Запада, исканията за отстъпки от Белград и стремежа за признаване на Косово. Присъстват представители на косовските сърби, на дипломатическия корпус и на Службата на сръбското правителство за Косово и Метохия. В речта си Вучич отбеляза засиленото присъствие на косовски албански части на Министерството на вътрешните работи и разполагането на служители и оборудване в северната част на провинцията, предаде Евроком.


"Намираме се в момент, в който Сърбия, поради предприетите от Прищина стъпки, е изправена пред сериозни предизвикателства в областта на сигурността... Искам да кажа, че в Северно Косово и Метохия се наблюдава засилено присъствие на специалните сили на полицията на Прищина и укрепване на техните постове. Няма криза, създадена от сръбска страна.", допълни Вучич пред депутатите, като отбеляза, че думите му могат да бъдат потвърдени от представители на косовските сърби, а Белград остава ангажиран с диалога.

 

На 9 септември, по време на среща с Белград и Прищина на специалния представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак, френските и германските съветници по външна политика Еманюел Бон и Йенс Плетнер, Вучич заяви в социалните мрежи, че няма да има признаване на Косово, а е необходим компромис. По думите му представителите на западните държави са го призовали да "реши проблема с Косово" по-скоро, което би им дало допълнителни аргументи в конфронтацията с Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20250 |12.09.2022 „Двама президенти. Единият е срам“: Аламанов за разликата между Зеленски и Радев . 0| 2696 |10.09.2022 Президентът Радев поздрави правителството си - бензинът паднал под 3 лева . 0| 3385 |09.09.2022 Икономистът Евгений Кънев: Не можах да разбера, защо президентът се занимава с цените на горивата у нас . 0| 3480 |06.09.2022 Президентът: Политическите бесове и егоизмът ерозират устоите на нацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads