Реклама / Ads
6| 3091 |20.11.2022 НОВИНИ

Вучич обеща подкрепа на косовските сърби в случай на въоръжен конфликт с Прищина

.
Александър Вучич
Сърбия ще подкрепи своите граждани, живеещи в северната част на Косово, в случай на въоръжен конфликт. Това увери за пореден път президентът на западната ни съседка Александър Вучич в интервю за телевизионния канал TV Prva.
 

"Косовската полиция... няма какво да прави в северната част на Косово. Сърбия [в случай на конфликт] ще бъде с народа си... Надявам се, че този [въоръжен конфликт] няма да се случи, но вече не зависи от нас. Бихме искали да го избегнем", коментира Вучич.

 

Държавният глава на Сърбя обяви по-рано, че ще се срещне в Брюксел на 21 ноември с премиера на Косово Албин Курти по покана на Европейския съюз.

 

"Сега знаем, че утре в 8:00 часа сутринта трябва да започнем преговори“, обяви Вучич в интервюто за TV Prva. Темата на дискусиите ще бъде напрежението в Северно Косово.

По-рано представители на ЕС призоваха Белград и Прищина да намерят изход от критичната ситуация, създала се след влизането в сила на решението на Прищина за пререгистрация на превозните средства в страната, които все още са със сръбски регистрационни номера.

 

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС на 14 ноември, че представители на Белград и Прищина ще започнат преговори в Брюксел. По думите му 29 ноември е крайният срок, до който трябва да се постигне споразумение, за да се избегне сериозна криза.

 

На 5 ноември сърбите от Косово се оттеглиха от всички институции на властта в Косово в отговор на решението за пререгистрацията на автомобилите и въвеждането на глоби за нарушителите. До 21 април 2023 г. глобите ще възлизат на 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3570 |20.11.2022 Цветелина Пенкова: Да продължим лобирането в подкрепа на нашето членство в Шенген . 1| 3421 |17.11.2022 Силна подкрепа на германските социалисти за влизането на България в Шенген . 1| 2909 |15.11.2022 ДБ удря рамо на ПП за втория мандат, независимо дали ще има подкрепа и от ГЕРБ . 2| 3274 |10.11.2022 Премиерът Ана Бърнабич: Поръчители давали 5 млн. евро за главата на Александър Вучич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads