Реклама / Ads
0| 2544 |10.05.2023 НОВИНИ

Средният размер на втората пенсия е намалял със 131 лв. за една година

.
Средният размер на пенсиите от т. нар. ”втори стълб” е намалял със 131 лeвa за една година Източник: БГНЕС
Средният размер на пенсиите от т. нар. ”втори стълб” е намалял със 131 лeвa за една година.
 

Окончателните данни на Комисията за финансов надзор към края на изминалата година показват, че средният размер на средствата в пенсионните фондове е бил 4177 лв. За сравнение - година по-рано той е бил 4308 лв.

 

“Размерът на пенсиите не отговаря на обществените очаквания за техния размер от втория стълб. Ако кажем, че безпроблемно функционира конструкцията на пенсионната ни система и особено допълнителното, задължително пенсионно осигуряване, няма да е вярно.

 

Има проблеми. Но законът не дава възможност да се намаляват реалните пари, които е внесъл човекът. В крайна сметка те са му гарантирани, има и резервен фонд“, коментира бившият социален министър Христина Христова.

 

„Всичко, което е внесено, не може да се загуби, става въпрос за преоценка. Ще ви дам пример – имате апартамент, който сте закупили за 100 000 евро. В момента пазарната оценка на този апартамент е 90 000 евро. Загуби ли сте 10%, ако не го продаде? Не сте, защото след няколко години той може да стане 120 000 евро.

 

Но пак няма да го продаде, защото трябва да живеете в него. Същото нещо е и с активите, които пенсионните фондове управляват. Всеки ден цената на ценните книжа, в които те инвестират, варират нагоре и надолу. Ако видите една графика на пазарите, тя е като една кардиограма. Но е важен трендът – накъде вървят пазарите“, коментира Николай Марев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

 

„Управлението на парите винаги е правилно, но минахме през много кризи. От 2008 г. сме перманентно в някакви кризи. Управляваме средства с много рискове. Кризата с COVID-19 беше безпрецедентна“, посочи още той.

 

"Миналата година имаше отрицателна доходност и поради тази причина има намаление на средните партиди. Само за три месеца пенсионните фондове обаче са реализирали положителна доходност и средствата са нараснали с милиард", допълни Марев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2609 |08.05.2023 ЕК насърчава развитието на жп транспорта ни със схема в размер на 63 млн. лв. . 10| 4785 |06.05.2023 България ще иска обяснение от ЕК как е сметнала размера на втората порция помощи за земеделците . 1| 2995 |21.04.2023 САЩ са подпомогнали Украйна с военна помощ в размер на повече от 35 млрд. долара от началото на войната . 0| 2676 |21.04.2023 Канада изпраща оръжия на Украйна в размер на 39 млн. канадски долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads