Реклама / Ads
0| 4027 |08.07.2016 НОВИНИ

Срещата на върха на НАТО във Варшава започва

.
Двудневна срещата на върха на НАТО започва днес във Варшава. Акцентът ще e подсилване на източния фланг, като същевременно не се търси конфронтация с Русия. Вниманието ще бъде насочено и към заплахата от „Ислямска държава”, предаде БТВ. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини ще представляват Европейския съюз на срещата на върха.
 
Българската делегация води президентът Росен Плевнелиев.
 

Форумът във Варшава ще събере 18 президенти, 21 премиери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната. В града има засилени мерки за сигурност.

 

Срещата във Варшава е втората след началото на украинската криза и руското анексиране на Крим след форума в Уелс и е считана за шанс силите от пакта да адаптират своята отбрана за новите предизвикателства. Акцент ще бъде поставен върху подсилване на източния фланг, като същевременно не се търси конфронтация с Русия.

 

„Срещата във Варшава ще се проведе в решаващо за нашата сигурност време, в условията на заплахи и предизвикателства от различни посоки. Във връзка с това, на нашата предишна среща в Уелс ние разработихме план за най-голямото засилване на колективната отбрана на НАТО от времената на Студената война. Във Варшава аз ще информирам за това, че Алиансът е изпълнил своето обещание. Ние направихме Северноатлантическия алианс по-бърз и по-силен”, обяви преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Той напомни, че сред предстоящите решения на срещата ще бъдат: разполагането в Полша и трите балтийски държави на четири многонационални батальона с по 1000 души всеки (общо 4000); началото на създаването на многонационална бригада в Румъния; привеждането на противоракетната отбрана (ПРО) на базово ниво на бойна готовност; също така ще се обсъждат плановете за увеличаването на присъствието на Алианса в Средиземно море, на сътрудничеството на Алианса с държавите от Персийския залив и продължаването на небойните операции в Афганистан.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4902 |06.07.2016 НАТО праща войски в България? . 0| 4019 |28.06.2016 Започва среща на върха в Брюксел заради Brexit . 1| 4204 |24.06.2016 Министерски съвет се събира извънредно заради среща на НАТО . 10| 4095 |23.06.2016 Германски експерти предупреждават за война НАТО-Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads