Реклама / Ads
0| 3325 |17.03.2022 НОВИНИ

Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца

.
Източник: БГНЕС
Срокът на "мярката 40 лв." е предвиден за 3 месеца. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на изслушването си в Комисията по туризъм. Георгиева уточни, че към момента са заявили желание за участие в мярката 95 места за настаняване.
 

Тя запозна депутатите с параметрите по мярката "40 лв." "Министерство на туризма отговаря основно за организацията по настаняването на украинските граждани и ще администрира изплащането на сумите за това, което ни е представено като разчет за реално извършени разходи. Под реално извършени разходи - се разбира колко украински граждани са приели тези хора. Получилите временна закрила имат право на помощ за подслоняване и изхранване три пъти на ден в общ размер на 40 лв. без ДДС, но с включен туристически данък за срок от 3 месеца. Не се прави разлика между дете и възрастен. Всеки разсеян от Украйна гражданин над 18 или под 18 години ще бъде обгрижен от хотелиерите и те ще получат тази сума. Същата помощ ще получат и лицата, заявили достъп до пазара на труда у нас", каза още Ирена Георгиева, цитирана от БГНЕС.


Тя обясни, че мярката има три етапа. Първият период, който ще бъде разплатен, е в периода от 24 февруари до 31 март. Ще се подават заявления от хотелиерите, оказали грижа на тези лица в периода от 1 до 5 април чрез системата за управление на националните инвестиции. Вторият отчетен период е от 1 април до 30 април, като подаването на заявления за това ще е от 1 до 5 май, а третият - от 1 май до 31 май, като кандидатстването е от 1 до 5 юни.

 

"Хотелиерите ще могат да изявят желанието си да участват в програмата чрез стандартизирана заявка, която ще бъде публикувана на страниците на Министерския съвет и на Министерството на туризма, с кратка информация каква е цялата процедура", каза още Ирена Георгиева.

 

Задължително е информацията за настанените лица да бъде регистрирана в единната система за туристическа информация чрез резервационните системи на съответните места за настаняване. Тази помощ се предвижда да се използва и в обектите на НСИ, болници, лечебни станции, собственост на държавата и общините. За тях правим временен регистър", каза още Ирена Георгиева.

 

Относно легловата база в България, зам.-министър Георгиева каза, че според Националния туристически регистър към момента са регистрирани над 20 хиляди места за настаняване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2935 |17.03.2022 Украинските журналисти ще получат каски и жилетки от ЮНЕСКО . 0| 3166 |14.03.2022 Близо 37 хил. са украинските граждани у нас . 0| 4100 |11.03.2022 Путин разреши доброволци да помагат „в борбата срещу украинските сили“ . 0| 3196 |10.03.2022 Херо Мустафа: Приветстваме усилията на българското правителство да помогне на украинските бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads