Реклама / Ads
1| 4794 |29.09.2016 НОВИНИ

Станишев: Ходът с новата кандидатура за ООН обслужва чужди интереси

.
„Абсурдно по същество, грозно по начина, по който се взе, и крайно рисково за България решение от гледна точка на това какво искаме да постигнем в тази надпревара“. Така президентът на ПЕС Сергей Станишев коментира пред журналисти в Брюксел решението на българското правителство за смяна на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН.
 
„За съжаление, за мен това не е изненада. От самото начало подкрепата за Ирина Бокова от правителството и президентската институция куца, а явно някои са работили и директно срещу нашия кандидат, постоянно подкопавайки авторитета и шансовете й“, сподели лидерът на ПЕС.

 „България изглежда като страна, която не знае какво иска. Преди решаващата фаза на състезанието, която ще бъде през октомври, никоя страна не сменя кандидата си. Дори тези,  които са зад Ирина Бокова, не променят решението си“, каза още Станишев.

 

Той заяви, че намесването на европейски институции, политически семейства, коментари на депутати и т.н. нямат никакво отношение към крайния резултат и не са нищо повече от опит за размиване на отговорността, тъй като състезанието е между държави, с ключова роля на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН.

 Станишев е на мнение, че издигането на нова кандидатура не увеличава шансовете на България в надпреварата, а до този момент правителството е създало такава каша, която подкопава и двете кандидатури. Той посочи, че в сложната система на ООН се отчитат и редица регионални баланси, и посочи: „Ако г-жа Бокова не бъде избрана за генерален секретар на ООН, тя остава генерален директор на Юнеско. При такъв сценарий е малко вероятно два ключови поста в ООН да отидат при една държава“.

 

 „В този смисъл е много вероятно новата кандидатура да обслужва нечий чужд интерес. Не знам чий е този интерес, но не е на България. За съжаление правителството се показва податливо на външни влияния и вътрешни, непублични такива.  Но трябва да е ясно, че политическата отговорност за това се носи еднозначно от българските институции и управляващата партия. Това ще бъде тежък провал на правителството във всяко отношение и срам за България. С влизането си в тази „игра“ г-жа Георгиева също поема част от тази отговорност“, завърши Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4080 |28.09.2016 Станишев: Решението за Георгиева удря по престижа на България . 3| 4048 |28.09.2016 Станишев: Решението за смяната на Бокова е абсурдно и срамно . 3| 4443 |27.09.2016 Станишев: Орешарски не е моя кандидатура . 5| 5575 |27.09.2016 Орешарски: Политически лидери бяха основата на # Кой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads