Реклама / Ads
6| 5336 |27.11.2014 НОВИНИ

Станишев към Македония: "Братя, само с декларации не става!"

.
Сергей Станишев
На 26 и 27 ноември по време на пленарната сесия в Страсбург се проведе заседание на Съвместния комитет за парламентарно сътрудничество ЕС-Република Македония. В изказването си заместник-председателят на Комитета от страната на ЕС Станишев подчерта, че добросъседските отношения между България и Македония са въпрос на политическа воля от двете страни и припомни:
 
"България първа е признала Македония и винаги сме подкрепяли присъединяването ѝ към Европейския съюз и НАТО. Като премиер защитих членството на Македония в НАТО през 2008 г. На Балканите всички сме едно семейство, но усилията трябва да са взаимни".

На двустранна среща Станишев призова македонския вицепремиер Фатмир Бешими за скорошно подписване на Договора за приятелство и сътрудничество между България и Македония. "Трябва да покажем политическа воля, а не да търсим оправдания, защото причини за отлагане винаги ще се намерят. Ставаме свидетели на медийни кампании срещу страната ни. Необходими са ясни договорни отношения, за да уреждаме въпросите помежду си по демократичен начин".

На 27 април в западната ни съседка имаше предсрочни парламентарни избори. Основната опозиционна партия "Социалдемократически съюз на Македония" взе решение да не участва в новосформирания парламент, поради съмнения в манипулация на изборните резултати. По същата причина в Съвместния комитет ЕС-Македония няма представители на опозицията. Лидерът на ПЕС коментира, че Комитетът към днешна дата няма легитимност да взима решения, защото не е в пълен състав и не представлява  интересите на всички македонски граждани.

Във връзка с вътрешнополитическата ситуация в Македония, Станишев призова управляващото мнозинство да бъде по-активно при преговорите с опозицията.

"Доколкото сме запознати, исканията на опозицията са: да се състави служебно правителство, да се направят промени в Изборния кодекс, да има ясно разграничение между правителството и партийната дейност, да няма натиск върху медиите и да се направи преброяване на населението, за да се изчистят "мъртвите души" от избирателните списъци. Може да не приемате всички тях, но отговорната позиция на управляващите е да започнете преговори и да покаже воля за сътрудничество. Това е в интерес на гражданите.

Идеята за провеждане на частични избори само за незапълнените места в Парламента само би задълбочила политическата криза. Не мога да коментирам дали е правилно решението на опозицията, в България също сме имали такива ситуации докато бяхме в управлението, но никога не ни е хрумвало да лиша опозицията от мандат". Той коментира доклада на Европейската комисия и този на ОССЕ за изборите в Македония и посочи, че наред с безспорно позитивните резултати, те дават все още препоръки за повече свобода на медиите и честен изборен процес. В отговор, македонската делегация обяви, че са написали декларация, с която призовават опозицията да влезе в парламента, на което Станишев реагира: "Братя, само с декларации не става. Трябва да дадете ясен сигнал, че сте готови на преговори, за да има опозицията причина да откликне".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4128 |26.11.2014 Станишев скептичен за плана на Юнкер . 13| 4853 |26.11.2014 Станишев награби управлението на ГЕРБ и РБ . 4| 4295 |21.11.2014 Станишев: Ще следим инвестиционният план да не е преразпределение на налични средства . 2| 4622 |19.11.2014 Станишев заръча на Дачич да следи споразумението за разоръжаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads