Реклама / Ads
70| 5917 |02.07.2013 НОВИНИ

Станишев: Още 2005 г. казах, че коалиция с „Атака” е невъзможна

.
Източник: Булфото
Правителството има доста ясна разграничителна линия от „Атака”, коментира на пресконференция Сергей Станишев по повод позицията на лидера на социалистите Ханес Свобода.
 

„Атака” няма зам.-председател на парламента. Идеологията на „Атака”, и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи. Аз казах още през 2005 година, че не можем да направим коалиция с „Атака”.

„Атака” има ангажименти към българското общество. От 2009-а до 2011-а година, „Атака” официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и „Атака”, каза Станишев.

Не приемам поведението на лидера на „Атака” Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) - каза Станишев. "Опитах се да го възпра. Това беше ненужно агресивно поведение. Не възприемам и част от агресивното поведение на някои медии", каза Станишев.

"Очаквам Европейската Народна партия да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции и да оказва влияние на работата на парламента", заяви още Станишев.

„От 12 февруари 2010 година, след изборите в Албания, Социалистическата партия не участваше в работата на парламента. Тогава Европейската народна партия изрази загриженост за бойкота на Социалистическата партия и я призова да приеме резултата от изборите. Припомням тази позиция на ЕНП, защото е хубаво да се мери с един аршин. Много се говори за поведението на политическа партия Атака, малко се говори за поведението на политическа партия ГЕРБ. Те се стараят да дестабилизират парламента", категоричен беше червеният лидер.

„Ние обсъждахме в парламентарната група - да се намалят субсидиите на всички партии – и на парламентарно представените и на извънпарламентарните партии. Не смятаме, че трябва да се премахне субсидията на непредставените в парламента”, посочи Сергей Станишев, но не уточни с колко, защото това било въпрос на формули.

"На 26 февруари, след протестите на КСНС, с консенсус беше приета позицията – необходим е нов модел на ценообразуването в енергетиката. Оттогава нищо не беше направено и проблемът остана неразрешен. Необходима е политическа смелост и ограничаване на много частни интереси. Българската енергетика в момента не изнася ток, а сметките са непоносими. Въпреки натиска на корпоративни интереси и въпреки бойкота на ГЕРБ, в петък бяха приети спешни мерки. Това показва решимост. Очакваме всяка институция и всяка политическа сила да заеме ясна позиция по тази тема", каза Станишев.

"Ако служебното правителство не беше мълчало, резултатите на изборите нямаше да са такива", каза още Станишев. "Очакваме всеки министър да изнесе анализ на сферата, в която управлява. Трябва да се знае истината. Това наше искане не беше изпълнено от служебното правителство".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 126| 5433 |26.06.2013 Станишев: Атака не подкрепя правителството . 74| 5436 |24.06.2013 Станишев: В българското общество нервите са много обтегнати . 50| 4961 |24.06.2013 Н. Нейнски: Аз съм за нова дясна партия, не коалиция! . 169| 5802 |22.06.2013 С. Станишев: Няма да сведем глава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads