Реклама / Ads
27| 8001 |04.02.2013 НОВИНИ

Станишев и Овчаров изплуваха в секретни разговори за енергетика

.
Председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи Яне Янев представи разсекретени документи, свързани с енергетиката. Според Янев документите уличават Румен Овчаров в търговия с влияние за времето, когато е бил енергиен министър. Документите се отнасят до телефонни разговори, в които се споменават имената на Овчаров и Станишев.
 

Сегашният лидер на ПЕС и бивш министър-председател тайно, зад гърба на Европейската комисия, е договарял чрез Румен Овчаров и Красимир Георгиев, собственик на фирма "Фронтиер" незаконни доставки на гориво от Русия, защото от 1 януари 2007 г. ЕК на практика забранява да се внася от Русия повече от 20% от доставките на ядрено гориво.



Яне Янев представи пред медиите справка на Националната следствена служба от разговори по телефон, събрани след прилагане на СРС. Те са по искане на Софийска градска прокуратура, във връзка с разследване по следствено дело от 2006 г.  Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурора при Софийска градска прокуратура Валентин Димитров Димитров. Подслушването е приложено по отношение на Красимир Красимиров Георгиев. Разговорите са водени в периода октомври – ноември 2006 г. 

 
Предмет на обсъжданията е възможността още преди началото на 2007 г. паралелно с прекия договор за строителство на АЕЦ „Белене” да бъде сключен и договор за доставка на горива за атомната електроцентрала. Целта е доставката да бъде поверена на руска фирма. От разговорите е ясно, че тези въпроси са обсъждани и съгласувани с Румен Овчаров. В разговор с мъж на име Виталий - Красимир Георгиев му казва да изчака датата 20 октомври, последната среща на върха на ЕС, след което  „той ще активира министъра по някакъв начин да предприеме действия, които да допринесат за одобрението”.


В друг разговор от 26 октомври 2006 г. с Виталий Красимир Георгиев уточнява че предния ден е имал срещи с Румен Овчаров, който е помолил да съгласуват предварително проект за меморандум, тъй като му предстои среща с премиера, на която би искал да уточни коя позиция отпада и коя е договорена. Георгиев уточнява – по принцип двама души ще решават – Станишев и Овчаров. Георгиев споделя информация, която е държавна тайна – прието е решение, на 31-и обявяват Атомстройекспорт за пообедител в търга за АЕЦ „Белене”.

 

В разсекретените документи, свързани с енергетиката има и такива с невярно съдържание, за да може определени лица да реализират големи комисионни и да може държавата да бъде ощетена”, заяви Яне Янев и представи болничен лист на Корнелия Нинова от времето, когато е била зам.-министър на икономиката. В него пише, че е болна от хипертонична болест на сърцето. Питайте дали има кардиолог в България, който да каже, че такова нещо е възможно. Какво престъпление е това – да внесеш в официална институция болничен лист с невярно съдържание?”, коментира Янев. 

 

На въпрос за 111-те разговора между Нинова и следователката Шарланджиева Янев заяви: „Шарланджиева прави експертиза, която излиза със заключение: „Налице са достатъчно данни, събрани в хода на досъдебното производство от 2006 г. за образуване на досъдебно производство срещу Красимир Георгиев, тъй като същия е извършил финансови операции със средства по банкови сметки в швейцарска банка, за които е знаел или предполагал, че са придобити чрез престъпление или друго обществено опасно деяние, като средствата по транзакциите са в особено големи размери. Материалите по досъдебното производство, съдържащи данни за извършените финансови операции, са средства с престъпен произход. Следва да бъдат отделени и образувано ново досъдебно производство”. 

 

Това казва Шарланджиева, но на 20-ия разговор вече се обръща на 180 градуса и говори как това нейно становище на практика да премине в оправдателно такова. Не може един следовател в екип с други да даде експертиза и след това в резултат на тези 11 разговора да се обръща на 180 градуса в полза на тези, които са правили престъпления”, обяви пред председателят на парламентарната комисия за разследване на случаи на корупция по висшите етажи на властта.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 7857 |02.02.2013 Борисов: Да не ми говорят Станишев и Доган за демокрация! . 49| 8591 |01.02.2013 На Р. Овчаров и К. Нинова не им пукало от Яне Янев . 33| 5320 |01.02.2013 Станишев се притесни за демокрацията в страната . 57| 5588 |29.01.2013 Станишев иска оставката на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads