Реклама / Ads
29| 5208 |10.12.2010 НОВИНИ

Станишев: Пенсионната реформа на ГЕРБ ограбва работещите

.
Сергей Станишев
БСП искат референдум за пенсионната реформа. Според лидера на червените Сергей Станишев българските граждани трябва да кажат искат ли по-висока възраст за пенсиониране или по-високи осигурителни вноски сега.
 

Пенсионната реформа не е реформа, а сбирщина от законодателни промени, които имат за цел да ограбят работещите, да отнемат права на хора и да се спестят пари на техен гръб. Пълна безпътица е това, което се приема от мнозинството на ГЕРБ и „Атака”, и те ще носят най-малко политическа отговорност, категоричен бе бившият премиер.

С тази пенсионна реформа се рушат основите на социалната държава в България и се дестабилизира доверието в държавната осигурителна система, допълни той. „Създавате една бомба със закъснител, която ще гърми в ръцете на други правителства”, предрече соцлидерът. Финансовата стабилност на НОИ е важна, но когато пенсиите „се натискат”, това създава опасност от взрив след време, защото хората не могат да живеят под минимални европейски стандарти, продължи с прогнозите Станишев. Не разбирал подкрепата на синдикатите, още повече, че с приетите вчера промени в пенсионната система, България нарушавала ангажименти, поети пред Международната организация на труда и Съвета на Европа за социалния статус на възрастните хора.

За първи път от 13 години нямало пари за коледни бонуси за пенсионерите. Как да няма пари? Г-н Дянков не обещаваше ли м.г., че ще събере 2 млрд. повече приходи от предишната лоша коалиция? Защо събра 2 млрд. лв. по-малко? Получава се така, че хората плащат за неговата некадърност и за това, че контрабандата стигна до небето. А пари да увеличите плащането за автомагистрала „Люлин” с 80 млн. имате, нали”, продължи Станишев. По думите му е цинично да се призовава бизнесът да развърже кесиите и да плати 13-та заплата, когато държавата не го прави и то по отношение на най-беззащитните.

Преди време, г-н премиер, вие казахте – защо да вдигам възрастта за пенсия, като сме най-бедните и болни в ЕС? Според мен, тази позиция е вярна. Какво обаче се промени в последните седмици? Станали сме изведнъж най-богатите или продължителността на живот на българина се е увеличила?”, попита соцлидерът. И си отговори сам – нищо подобно не се е случило. Само че се прокарват промени, които ще имат дългосрочни последствия за 5 млн. българи. Това създавало огромна непредсказуемост и затова левицата не приемала „най-добрата пенсионна реформа”, защото е антисоциална и е срещу интересите на хората.

Сред многото недоумия най-неприемливото е увеличаването на стажа за пенсия. Така се пречело на хората достойно да се оттеглят от пазара на труда. Упреците бяха отправени и към отказа за три години напред да се осъвременяват пенсиите. Станишев повтори казаното вчера от съпартийката си Корнелия Нинова, която изчисли, че догодина доходите на възрастните хора ще намалеят с 28 лева. „Честито на българските пенсионери, които имаха толкова очаквания от ГЕРБ!”, иронично вметна Станишев.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да можеш да го направиш, в това число и реформа”, заяви Станишев, перифразирайки написаното от Николай Хайтов. Това правителство много говори за реформи, но се получава така, че не се знае къде се отива и с какви механизми да се постигат желаните цели, ако такива има. „Виждаме, че т.нар. здравна реформа, след като стартира експериментално на куц крак и създаде огромни проблеми в системата, по същество с последното решение на правителството се отлага за 2012-та, много удобно, след президентските и местните избори. Но остава да виси като заплаха”, подчерта Станишев. Същото се отнасяло и за друга т.нар. реформа, която по същество представлявала ликвидиране на БАН и българската наука. „Този, който я направи ще носи историческа отговорност, за едно престъпление”, отсече лидерът на опозицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 5986 |07.12.2010 Станишев: Цветанов е за затвор; използва СРС-та за политика . 17| 5196 |30.11.2010 С. Станишев: Премиерът натика българите във фризера . 3| 4807 |18.11.2010 Ангелов готов да променя реформата, ако няма съгласие . 1| 5036 |18.11.2010 Питбула ограбва с пластмасов пистолет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads