Реклама / Ads
2| 4152 |13.09.2017 НОВИНИ

Станишев: Усилията си заслужаваха! Заехме сериозно място в днешната реч на Юнкер

.
„Изключително съм доволен, че България бе споменавана толкова често в изказването на председателя на ЕК и то в положителна светлина. Усилията ни не са били напразни.“ Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев веднага след като председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приключи речта си пред парламента в Страсбург днес.
 

Срещите ми като президент на ПЕС с Жан-Клод, както и разговорите на премиера Борисов, очевидно имат своя положителен ефект. Когато се действа с обединени усилия в името на национални цели като приемането на България в Еврозоната и в Шенгенското пространство – това дава резултати.

Днес Жан-Клод Юнкер твърдо заяви, „че е време България и Румъния да влязат в Шенген“ – нещо, за което проведох и национална кампания през 2015 г., отстоявам постоянно, имам подкрепата на европейските социалисти и поставих още веднъж при личната ми среща с председателя на ЕК това лято.

 

Юнкер обяви, че и страните, готови да влязат в Еврозоната -  каквато е България, трябва да бъдат допуснати колкото може по-бързо.  Още едно доказателство, че когато има воля, резултатите рано или късно ще дойдат.

 

В речта си, Юнкер се обяви и против доста противоречивата идея за Европа на 2 скорости,  срещу което от самото начало са против както европейските, така и българските социалисти. „Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад , и ако не диша с двата едновременно, би се задушила“, каза президентът на ЕК.


„Намирам това за положителен знак. Неслучайно президентът на ЕК описа Европейския съюз като свързващ „Европа от Виго (Испания) до Варна“, а не използва някой по-източен град в друга държава. Това означава, че ние сме в дневния ред и това трябва да го използаме в максимална степен по времето на Българското председателство на Съюза“, добави Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3977 |28.08.2017 Станишев: Посещението на Макрон беше полезно за България . 0| 4920 |26.07.2017 Станишев: Санкциите срещу Русия могат да пренаредят геополитическото домино . 3| 5360 |11.07.2017 Станишев: България да има позиция за бъдещето на ЕС преди председателството . 1| 5380 |10.07.2017 Сергей Станишев: Липсата на кохезионна политика ще e смъртоносна за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads