Неделя, 25 Юни 2017, 20:26
Frognews
3| 2408 |16.03.2017

Европейските социалисти се обявиха за Европа на една посока

.
Работна група на най-високо ниво от всички европейски партии-членки бе създадена по време на среща на президиума на ПЕС в Берлин тази седмица. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер. Създаването й е по идея на председателя на ПЕС Сергей Станишев в желанието му левите да формират бързо обща позиция по темата.
„Европейските социалисти са категорично за Европа в една посока – и това е посоката към социална Европа, еднаквите възможности за всички, защита на хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване, създаване на равни условия за работа и образование пред всички европейски граждани.“, заяви Станишев.  Президиумът на ПЕС прие резолюция за „Социалното съживяване на Европа“, която ще се превърне и в официална декларация на левите премиери по време на срещата им на високо равнище в Рим на 24 март.

Неговата позиция бе потвърдена и от специално изявление на председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела. Според него: „Проблемът днес не е в скоростите, а в посоката,  защото ако продължим да се движим към бюджетни ограничения и свиване на социалните разходи, Европа ще се блъсне в стената“.

Според Станишев ЕС на много скорости крие сериозни рискове: „Нашата сила е в единството. Най-сигурният начин европейският проект да продължи да се развива е като всички 27 страни вървят заедно в области като създаване на работни места, образование, сигурност и отбрана, социална защита, защита на правата на гражданите, запазване на Шенген така, както действа в момента, и неговото разширяване в посока на България и Румъния. Всички страни-членки трябва заедно да участват в съвместната охрана на външните граници на Съюза и да изградят обща отбранителна стратегия. Тук не може да има различни скорости“, категоричен е Станишев.

„В своите разговори с премиерите на Чехия, Италия, Швеция, Португалия и кандидата за канцлер на Германия по време на срещата в Берлин изразих мнението, че нито един проблем не може да бъде решен с нови разделителни линии помежду ни. А ако се движим всички заедно и работим така, че граждани да почувстват грижата на ЕС, това ще гарантира бъдещето на Съюза“, допълни лидерът на ПЕС.

Социалдемократите в Европа вече начертаха основните принципи, които ще отстояват в големия дебат за бъдещето на ЕС, а  министрите на европейските въпроси от левите правителства в ЕС също излязоха с общ документ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Подкупи, насилие и стрелба на изборите в Албания 0| 748 |25.06.2017 . Поръчката за предпроектно проучване за газовия хъб готова през юли 0| 1067 |25.06.2017 . Турция с религиозни училища във всеки квартал 0| 1421 |25.06.2017 . Рашидов: Борисов се извини на Ердоган за блокадите на границата 0| 2233 |25.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах