Реклама / Ads
3| 3673 |16.03.2017 НОВИНИ

Европейските социалисти се обявиха за Европа на една посока

.
Работна група на най-високо ниво от всички европейски партии-членки бе създадена по време на среща на президиума на ПЕС в Берлин тази седмица. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер. Създаването й е по идея на председателя на ПЕС Сергей Станишев в желанието му левите да формират бързо обща позиция по темата.
 
„Европейските социалисти са категорично за Европа в една посока – и това е посоката към социална Европа, еднаквите възможности за всички, защита на хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване, създаване на равни условия за работа и образование пред всички европейски граждани.“, заяви Станишев.  Президиумът на ПЕС прие резолюция за „Социалното съживяване на Европа“, която ще се превърне и в официална декларация на левите премиери по време на срещата им на високо равнище в Рим на 24 март.

Неговата позиция бе потвърдена и от специално изявление на председателя на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела. Според него: „Проблемът днес не е в скоростите, а в посоката,  защото ако продължим да се движим към бюджетни ограничения и свиване на социалните разходи, Европа ще се блъсне в стената“.

Според Станишев ЕС на много скорости крие сериозни рискове: „Нашата сила е в единството. Най-сигурният начин европейският проект да продължи да се развива е като всички 27 страни вървят заедно в области като създаване на работни места, образование, сигурност и отбрана, социална защита, защита на правата на гражданите, запазване на Шенген така, както действа в момента, и неговото разширяване в посока на България и Румъния. Всички страни-членки трябва заедно да участват в съвместната охрана на външните граници на Съюза и да изградят обща отбранителна стратегия. Тук не може да има различни скорости“, категоричен е Станишев.

„В своите разговори с премиерите на Чехия, Италия, Швеция, Португалия и кандидата за канцлер на Германия по време на срещата в Берлин изразих мнението, че нито един проблем не може да бъде решен с нови разделителни линии помежду ни. А ако се движим всички заедно и работим така, че граждани да почувстват грижата на ЕС, това ще гарантира бъдещето на Съюза“, допълни лидерът на ПЕС.

Социалдемократите в Европа вече начертаха основните принципи, които ще отстояват в големия дебат за бъдещето на ЕС, а  министрите на европейските въпроси от левите правителства в ЕС също излязоха с общ документ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4126 |07.03.2017 Лъжа ли е? Скромни дарения обявиха партиите преди вота . 7| 4088 |03.03.2017 Избраха Нинова за вицепрезидент на Социалистическия интернационал . 6| 3535 |22.02.2017 Обявиха конкурс за мястото на Божидар Димитров, той пак ще се кандидатира . 0| 4521 |07.02.2017 Социалисти освиркаха румънския президент в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads