Реклама / Ads
1| 3487 |23.02.2021 НОВИНИ

Станозолол използвали българските национали по плуване

.
Месеци преди Олимпиадата Токио родният спорт бе разтърсен от нов допинг скандал. Станозолол е архаичният медикамент, открит в организма на трима наши национали по плуване - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.
 

Веществото е познато като Стромба. Често се продава на таблетки или инжекция под друго име. Станозололът е синтетичен атаболен стероид и отдавна е вкаран в забранителния списък на  Световната антидопингова агенция. Продава се свободно в интернет. 


Съвременните тестове обаче го улавят и след над половин година от последния прием, обясняват от bTV. 


Станозололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса - поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесните мазнини. Това е причина за неговото наличие в част от хранителните добавки, често в количества по-големи от упоменатите.


Винстролът е разработен още в далечната 1962 от Winthrop Laboratories и е препарат, одобрен за употреба при хора от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ). В началото се използвал основно при животни, но впоследствие е навлязъл и в хуманната медицина. Препаратът е разработен с цел лечението на анемии, наследствен ангиоедем и по-бързо възстановяване след операции. Използва се най-вече от атлети от силовите спортове, като вдигане на тежести.


Характерно за станозолола е, че е високоефективен и при перорален прием, поради това че не се разрушава след първото му преминаване през черния дроб. Това качество обаче е свързано с токсични ефекти, оказващи влияние на работата на черния дроб.


В света на спорта станозололът става известен най-вече покрай спринтьора Бен Джонсън и отнетата му олимпийска титла на 100 метра през 1988 г. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6282 |19.02.2021 Писмо от Битоля до Борисов и Захариева: Чакаме българските си паспорти като граждани на Европа . 4| 2918 |17.02.2021 Ваксинират приоритетно българските спортистите на Олимпиадата в Токио . 5| 3193 |15.02.2021 Биляна Гяурова: Българските европейски делегирани прокурори са „в шпагат“, рискът от натиск остава . 5| 2947 |10.02.2021 Още над 3 млн. дози ваксини за българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads