Реклама / Ads
6| 7829 |31.08.2010 НОВИНИ

Стартира кредитирането на студенти

.
Старт на студенското кредитиране бе давен днес в образователното министерство. Две банки - ДСК и Райфайзенбанк, ще отпускат кредитите за студенти и докторанти в левове, при фиксирана лихва от 7%.

Студентите ще могат да се възползват от пълен гратисен период, без да плащат главницата и лихвата по кредита.
Изплащането на кредита започва един месец след изтичане на гратисния период, като общият размер на кредита, включващ главницата и дължимата лихва, се погасява на равни месечни вноски в срок от 10 години.

Тази стъпка дълги години се чакаше, заяви образователният министър Сергей Игнатов. Със студентското кредитиране се дава още една възможност за равен достъп до образование, допълни още той.

От кредитирането ще могат да се възползват студентите в легитимните вузове у нас, както и студентите, учещи в български ВУЗ от ЕС и Европейското икономическо пространство.

Това е обществен успех, категоричен е министър Игнатов. Прави се сериозна крачка младите хора да останат в България, смята той.

40 млн. лв. е държавната гаранция за студентските кредити. Ще се издават кредити за издръжка и за студентска такса.
Кредитът за издръжка възлиза на 240 лв. месечно, а за такса - съобразно таксата в съответния ВУЗ. Одобрението за отпускане на кредит ще се дава до 5 работни дни.

Образователното ведомство очаква 20 хил. студенти да се възползват от тази възможност през тази първа година, в която стартира кредитирането.

Банка ДСК има политика, насочена към младите хора, заяви Виолина Маринова, председател на управителния съвет на ДСК. И до сега банката е съфинансирала студентски проекти. Имаме отношение към младите хора и искаме да им предлагаме продукти, подходящи за тях, допълни тя.

Инвестициите в знание са това, което трябва да се стимулира, категоричен бе председателят на УС на Райфайзен банк Момчил Андреев.
Той прогнозира, че програмата ще има успех заради дъжда, излял се над София в момента на обявяване на програмата.

С един куршум удряте два заека, ще решите демографския проблем. С тези думи Андреев се обърна още към министър Сергей Игнатов, визирайки възможността да се стимулират майките студентки.

Не се бавете, инвестирайте в себе си, призова и студентите Момчил Андреев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5316 |10.08.2010 Студенти на СУ минаха на бързовари, спряха им топлата вода . 1| 4538 |27.07.2010 Правителството стартира театралната реформа . 6| 4395 |27.07.2010 465 студенти влизат в пернишкия университет през есента . 1| 4302 |12.07.2010 Високи такси за медици вдигнаха студенти на бунт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads