Реклама / Ads
0| 3684 |12.07.2021 НОВИНИ

Стефан Манов: Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат

.
Източник: БГНЕС
Снощи Господ беше българин, защото машините дадоха отличен резултат. Нямам предвид партийното разпределение, а отличен за българската демокрация, защото показа, че този начин на гласуване е възможен, но той показа дългогодишни дефицити и проблеми в българската изборна практика. Това каза за БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.
 

По думите му машинното гласуване e преобразила българската практика:

 

„Машинното гласуване преобрази българската практика не само в скоростта на обработка на резултатите, но и в това, че то се справи с един дълъг и порочен проблем в българските избори - купен и контролиран вот. Когато вие не можете да отчетете купения вот, заснемайки в кабинката в тъмната стаичка своята бюлетина, за да докажете, че сте гласували правилно, тогава, когато не можете да отчетете този купен вот, то няма и причина някой да ви даде пари, за да ви го купи. Затова и хората, които обикновено са склонни да си продават гласа останаха вкъщи, защото не можеха да си снимат гласа през машините - как и за кого гласуваха“.

 

Според него проблемите при гласуване в чужбина повтарят изборната практика от предишни години. Той е категоричен, че Централната избирателна комисия не е основният виновник за забавяне в обработката на протоколите.

 

„Централната избирателна комисия, която играе роля на РИК, Районна избирателна комисия, за чужбина, не получава директно протоколите. Те минават през информационна точка в Държавна агенция „Национална сигурност“. Проблемът е, че там организацията е лоша. ЦИК е последната стъпка от прехвърлянето на протоколите“, обясни Манов.

 

Той коментира още, че е „крайно време да се оформи избирателен район в чужбина“.

 

„Ако депутатите от „Има такъв народ“ и „Демократична България“ в приключилия 45-ти парламент бяха натрупали смелост и бяха въвели избирателен район сега на тези избори, а не го бяха отложили след преброяването, то тогава аз съм убеден, че в чужбина щеше да има много по-голям вот“, добави Стефан Манов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7774 |11.07.2021 Огнян Стефанов: Усещам горчивина, че толкова трудно се случва промяната . 0| 3219 |11.07.2021 Премиерът Стефан Янев: Бъдещето на България зависи от предвидим и стабилен кабинет . 10| 3215 |07.07.2021 Любомир Стефанов: Кампанията е вяла и скучна. Само с брошури не става . 18| 5974 |07.07.2021 Стефан Янев: Предстоят трудни времена, трябва да бъде формирано стабилно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads