Реклама / Ads
2| 8121 |15.01.2017 НОВИНИ

Стефан Цанев: Имам причини да бъда респектиран от ДС

.
Стефан Цанев
Имам много причини да бъда твърде респектиран в лошо отношение от Държавна сигурност, каза поетът и драматург Стефан Цанев. Миналата седмица той отказа наградата „Златен век” на Министерство на културата, като основен мотив е, че същата награда е връчена на Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на Държавна Сигурност.
 
Цанев подчерта, че никога не е бил упражняван физически натиск върху него, но дълго време е бил следен.

„Псевдонимът ми е бил „чирос”, защото бях много слаб и в досието пише: Обектът не стои на здрави идеи на естетически позиции в областта на литературата. Да се установят всички връзки на обекта, дали се среща с чужденци, да се обръща внимание дали носи пакети, книги, оставя ли ги някъде. Дали обектът кани гости в дома си, които остават до късно и преспиват там”, чете Цанев от донесени от него документи в студиото на bTV.

По думите му той започва да бъде следен през 1968 г., след като написва стихотворение, което е напечатано на страниците на списание „Септември”.

„Стихотворението беше снето от списанието и ме извикаха, за да ми кажат, че това е вражеска поема и, че моето име ще бъде зачеркнато от литературата”, спомня си Цанев.

По-късно една от книгите на Цанев е държана четири години в издателството, докато бъде одобрена от агента, който отговаря за него в Държавна сигурност.

„Цензурата не е толкова страшна, но автоцензурата е. Тя убива намерението, идеята преди ад е получила писмен израз. Това е по-жестокото”, казва Цанев.

Поетът е разпознал в досието си негови приятели, но никога не успял да разбере за една жена с псевдоним Одилия. „Тя получава указания да установи с мен интимни отношения, за да ме следи по-отблизо”, разказва той.

„С Пражката пролет дойде края на илюзията, че може комунизмът да е вечен. Тогава стана ясно, че може наистина да има гласност, да има свобода на словото, което е много важно за един поет”, смята той.

Лицемерието е основният тумор на нашето общество. То ражда бедите, каза накрая поетът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16576 |15.01.2017 Първо във ФРОГ: Ген. Стефан Янев ще е военен министър . 6| 6434 |11.01.2017 Стефан Цанев: Някой в Министерство на културата лъже . 6| 4415 |09.01.2017 Вежди Рашидов не бил подписал за наградата на Стефан Цанев . 5| 7218 |09.01.2017 Първо във Фрог: Радев обмисля акад. Стефан Воденичаров за служебен премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads