Реклама / Ads
11| 5833 |30.01.2023 НОВИНИ

Стига подлости: Наднича ли мафията зад опита да бъде превзета болница „Св. Йван Рилски“?

.
Д-р Дечо Дечев Източник: бТВ
Д-р Дечо Дечев остава директор на болница „Св. Йоан Рилски“. Здравният министър Асен Меджедиев не е приел оставката му. Това стана след като в болницата обявиха протест в защита на д-р Дечев и след среща на Дечев с министъра в понеделник преди обед. Медици и служители обаче са разтревожени от поредния опит лечебното заведение да бъде обект на нечии апетити. Директорът д-р Дечо Дечев е подал оставка. Това става след като е написал писмо с 11 предложения към здравното министерство, по-точно към здравния министър Асен Меджидиев.
 

Д-р Дечев е признат мениджър, който успява да изведе „Св. Йоан Рилски“ на завидно икономическо и финансово ниво.

Първо в страната – няма какво да се заблуждаваме. На фона на затънали в дългове и съмнителни сделки и действия държавни и общински болници.

 

Недоволството на д-р Дечев и на персонала е срещу поредния апетит към болничното заведение. Дори никой да не изрича, е повече от ясно, че в края на мандата на служебното правителство някой е хвърлил око на печелившата болница. Това споделят пред Фрог нюз и членове на кабинета, и медици от болничното заведение.

Това вече се е случвало преди няколко години и хората имат горчив опит, когато от перфектно финансово състояние болницата се срива заради некадърно управление, „монтирано“ от политически кръгове…

 

Здравният министър Меджедиев очевидно освен с бъркотията с лекарствата, държи да бъде запомнен и със скандал с болница, в която работят над 900 души.

Вместо да се занимава с истинските проблеми. А те са повече от сериозни.

За пореден път се налага медии да ги припомнят поради страхът и зависимостите, които пречат на здравното министерство да се заеме с това, което му е работа.

Защото фактите са трагични.

 

Над 500 медици напускат България всяка година. Около 26 000 медицински сестри не достигат. На места този недостиг е в критична точка. В малките населени места и региони обезпечеността с лекари е едва 20%. В много села хората умират, защото нямат достъп до медицински грижи. Недостигът на специалисти в извънболничната помощ е бедствено. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 55 години, а 17% - над 65.

В България има над 350 болници, при население около 6 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на медицинското обслужване обаче сме на последно място. Затова пък хоспитализираните са най-много на глава от населението в цяла Европа. Броят на болничните легла – също. Лежат и болни, и кандидат-болни, и здрави. Важното е да се усвояват милиардите. Бусове обикалят населени места и събират „кандидати“ за лечение. Важното е да са заети леглата и да се "доят" клиничните пътеки.

В Нидерландия, която от години е в челото по качество на здравеопазването, болниците са 120! При население 17,8 милиона. Там действат хеликоптери, подвижни здравни пунктове и обзаведени автомобили с ултра модерна техника. Не се строят болници на всеки ъгъл. Министър Меджедиев, кажи думичка по този въпрос, не се занимавай с интриги.

 

По индекс EHCI за качеството на здравеопазването в Топ-5 на Европа са: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират от 830 - 870 точки от 1000 възможни. България е с 458, което означава „критично ниски стойности на всички показатели“. На всички. 4,7 милиарда се наливат, но сме закотвени на дъното. Боледуваме и умираме най-много в Европа.  

 

Германия намалява броя на болниците си от години. През 2000 г. те са били 2242, а през 2015 г. – 1980. Частните болници също са намалени – през 2012 г. са 579, а през 2014 г. – 561, а през 2018 – с още 46 по-малко. Екипировката е ултра модерна, мобилността на екипите – повишена 3-4 пъти. Същото се прави в Австрия, Скандинавия, Франция и пр.

 

Кой ще се нагърби да изрече на глас истината? Да попита как биха изглеждали болничните заведения, ако бяха 120, колкото в Нидерландия, и ползваха над 5-те милиарда бюджет у нас? Какви щяха да са заплатите на медиците – лекари, медсестри, санитари и пр. И в какви условия щяха да работят и да лекуват болните? Колко вертолета и супер модерни реаномобили щяха да са на разположение?

 

Частни болници трябва да има. Гражданите имат право да избират при кой специалист да отидат. Най-изявените ще имат повече пациенти, това е ясно. Така е по белия свят, към който се стремим. На думи.

 

10-15 са големите играчи на територията на частните лечебни заведения. Те контролират усвояването на многомилиардния здравен бюджет.

 

Българите, които са най-бедни в Европа, доплащат 47% за медицински услуги. В най-развитите страни този процент е 15-20 на сто. Тези 10-15 боса (някои дори не са медици) са тясно свързани с политици от висшите етажи на властта. И това се знае от всички. Само че никой не смее да ги назове, камо ли да ги пипне.  

 

По-лесно е да се прогони д-р Дечев, за да се намери „блажно“ място за свой човек.

Какъв е този стремеж за разрушаване!

 

Лидия Димитрова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2981 |23.01.2023 Сербезова обвини Меджидиев, че манипулира общественото мнение за недостига на лекарства . 2| 3058 |19.01.2023 Ураганен вятър в София: Поривите са достигали 90 км/час . 2| 3059 |13.01.2023 Адв. Мария Петрова: Проблемът с недостига на лекарства е трупан с години . 0| 2952 |08.01.2023 Отмяна на карантината за пристигащите в Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads