Реклама / Ads
2| 2562 |13.01.2023 НОВИНИ

Адв. Мария Петрова: Проблемът с недостига на лекарства е трупан с години

.
Мария Петрова
Проблемът с недостига на лекарства не е от вчера. Това са проблеми, трупани с години. Това каза пред БНР адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право.

Към настоящия момент действа текст, според който оценка на недостига на лекарствата се прави, ако количествата паднат до по-малко от 65% от необходимото за задоволяване на здравните потребности за период от 1 месец. Това изчисление обаче се прави за предходните 6 месеца, поясни адвокат Петрова.

 

По думите ѝ сега, в ситуация на грипна епидемия, потреблението на определени медикаменти е много по-различно от това през лятото.

Отделно от това навлизат нови медикаменти, чието популяризиране и разпространение води до това понякога изведнъж определен медикамент да придобие масовост.

 

Като позитивна промяна Петрова отчита видимостта на наличностите в складовете. Оправдаването с търговската тайна не е най-разумното решение, не би следвало да остава и най-малко съмнение, посочи тя.

 

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" е много добре замислена и безкрайно лошо изпълнена, по български, подчерта специалистът по медицинско право. Според нея "лошото изпълнение я лишава от съдържание".

 

Ако Изпълнителната агенция "Медицински надзор" стане независима нормативно и житейски, ако се приемат адекватни медицински стандарти и ако не само налага глоби, но има правомощия както да провежда обучения, така и по-активно да участва в нормотворчеството в здравеопазването, тогава би била изпълнена със съдържание, коментира Мария Петрова.

 

Т.нар. медицинските стандарти у нас се правят "като изключително неангажиращи, лобистки текстове", които се изготвят от хора без юридическа грамотност, което "връзва ръцете" на изпълнителната агенция, изтъкна още тя.

Липсата на стандарти пречи на пациентските права и на работата на лекарите, категорична е адвокат Петрова.

 

"В България нямаме стандарт за водене на медицинска документация. Всеки пише толкова, колкото знае, колкото иска, колкото държи да отчете. Но не в полза на медицината, не в полза на пациента. От такъв тип документи няма как да очакваме резонни, обективни резултати", заяви тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2653 |10.01.2023 Адв. Мария Петрова: Държавата може да направи изключение и да върне по-бързо разменените бебета на майките им . 5| 2994 |05.01.2023 Прокуратурата е осъдена да плати 125 хил. лв. на бившия шеф на НАП Мария Мургина . 20| 3137 |04.12.2022 Горанов за избора на премиер: Когато имаш в отбора си Меси, няма нужда да търсиш Ди Мария . 18| 8052 |03.12.2022 Мария Николова: Не проумяваме защо не ни искат в Шенген, защото продължаваме да избираме мутри на власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads