Неделя, 22 Октомври 2017, 06:02
Frognews
7| 9307 |12.01.2017

Т. Стойчев пред Фрог: В МВР има сто процента популизъм и нула професионализъм

.
Тихомир Стойчев
Нищо не е предприето срещу битовата престъпност. Управляващите само си говорят. Реално няма бюджет за това, което се предлага. А извънбюджетни средства няма откъде да дойдат. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на ЦСБОП и експерт по национална сигурност Тихомир Стойчев.

Има цикъл за набиране и проучване на тези хора, за които се говори, че ще бъдат привлечени като помощник-охранители по селата. Те най-вероятно преди това са работили в различни структури, някои от които дори престъпни. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. Любопитно е с какви примамливи условия ще привлекат и задържат бившите служители на МВР и МО?! Как ще стои въпросът с разквартируването? Трябва да се върнем към старата практика, да се използват т. нар. извънщатни служители и нещатни оперативни работници. Тези хора реално биха могли да вършат работа.

 

В момента на всички равнища в МВР липсва професионализъм. Поради това не може да се направи добра организация на работа. В системата дълбоко навлезе политизацията. И това засили чиновничеството. Защото никой, който е свързан с политически централи, не иска да бъде редови служител. Тези хора обикновено се назначават на ръководни длъжности и оттам се увеличава администрацията. 


Няма понятие „битова  престъпност”, управляващите сега си го въведоха. Тя се нарича конвенционална престъпност. Властта правилно се насочва към нея, защото най-чувствително се усеща от хората. Другото е, че тя им „виси” в регистрациите. Има ЗМ- регистър, в който се вписват жалбите на хората, пострадали от престъпления. Полицаите отблъскват една част от пострадалите, за това имаше дори изследвания. В случая говорим за чисто полицейски произвол. Отиваш в районното да се жалваш и там се чудят как да ти кажат, че сам си си виновен, защото не си запазил произшествието, виновен си си, че не си защитил имуществото и т. н. А пък в малките села даже не знаят да ходят в полицейските участъци и районните. Пострадалите просто оставят жалбата си при районния инспектор и тя си седи на село. Служителят повече не я поглежда. Т. е всичко остава без последици. И регистрираната и нерегистрираната престъпност остава ненаказана. Управляващите се насочват към нея, защото това е популистки въпрос. А не искат изобщо да погледнат към организираната престъпност, защото на най-високото ниво там ще се видят политически фигури, допълни той.

 

На въпрос каква е оценката му за работата на МВР през последните две години, той отбеляза: Сто процента популизъм и нула процента професионализъм. Отдавна никой не иска в системата да работят професионалисти. Това е целенасочен процес, който върви от началото на 90-те години. На ръководни постове се назначават послушни кадри. Защо не погледнете колко служители от ГДБОП отидоха да работят във фирмите на КОЙ?! Въпросът е и към държавата-защо такива хора са принудени да слугуват на престъпници?! Те всъщност вече не са и престъпници, защото си изчистиха капитала. Когато говорим за организирана престъпност, трябва да се започне от банките, от източването на ДСК и БНБ, от липсата на контрол върху създадените търговски банки, източените капитали, 33 млрд. лв. отидоха в нищото. Трябва да се стигне и до финансовите пирамиди. Тотална липса на контрол. Тези въпроси някога бяха докладвани на Иван Костов. И нищо не се направи. По отношение на контрабандата, всяка година 4 млрд. лв, вместо в държавата, отиват в джобовете на престъпниците.

 

Начело на МВР трябва да застанат не политически лица, а професионалисти. Това беше една от грешките на прехода. МВР няма бъдеще. След изборите всичко ще се възпроизведе, макар и с нови имена. Кой, Христо Иванов ли, или Николай Бареков ще се бори с корупцията? Лепят си етиките, за да бъдат избрани. Това е истината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Румънски ченгета спасиха 60 мигранти в Егейско море 0| 2201 |21.10.2017 . Ректори на ВУЗ-ве с мораториум върху разрастването на университети 0| 2270 |21.10.2017 . Рекордна награда: Властите в Малта предлагат $1 млн. за главата на убиеца на журналистката 3| 2292 |21.10.2017 . Дете в болница от дима на факлите на стадиона, 39 души са арестувани 0| 2251 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах