Реклама / Ads
4| 3308 |12.02.2021 НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Правителството да плаща здравните осигуровки при принудителен неплатен отпуск

.
Има празнина в закона и това е трябвало да се предвиди, още когато се е вземало решението за извънредната епидемична обстановка. Това коментира в „Хоризонт до обед“ Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването.
 

Продължава да стои въпросът кой трябва да плати здравните осигуровки на хората в принудителен неплатен отпуск и има ли законодателни пропуски по темата? От социалното министерство съветват самите работници да платят здравните си осигуровки за периодите на неплатен отпуск, за да не изгубят насред пандемията и правата си на платено от НЗОК лечение. Експерти обаче не са на същото мнение.

 

„Законът казва, че ако работникът излезе по свое желание в неплатен отпуск, той трябва да внесе здравните си вноски върху половината от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица. В случая обаче работникът не излиза по желание в неплатен отпуск, а по заповед на министъра на здравеопазването и затова отговорността е на правителството, а не на работника, нито на работодателя – а законът за здравното осигуряване въобще не разглежда тази хипотеза и това трябва да се коригира – мина вече достатъчно време да бъде коригиран този пропуск", коментира Стойчо Кацаров.

 

„Решение може да се постигне и тълкувайки съществуващите правни разпоредби – има общ правен принцип – че този, който е нанесъл някому вреда, трябва да я поправи – да кажем - в случая е правителството. От друга страна можем да тълкуваме изплащането на компенсации през социалното министерство – тези 24 лв. на ден за хората в неплатен отпуск. Чрез тези компенсации правителството става своего рода работодател – така че правителството трябва да плати и здравните вноски. Като към тези към тези 24 лв. да се добавят още средства -  да станат около 30 лв. компенсациите", коментира още той.

 

Корекции в закона са необходими, каквото и да се реши, смята Стойчо Кацаров.

 

По-рано председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова предупреди хората в неплатен отпуск заради пандемията да внимават да не изгубят здравноосигурителните си права.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4161 |10.02.2021 Д-р Стойчо Кацаров: Голямата ни битка е да измъкнем здравната система от лапите на политиците . 15| 3286 |08.02.2021 Правителството с нов дълг от 300 млн. лв. . 16| 3725 |01.02.2021 Стойчо Стойчев смята, че Радев щял да се тества електорално . 61| 5477 |01.02.2021 Президентът Румен Радев: През 2020 доверието в правителството рухна, кандидатирам се за втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads