Реклама / Ads
11| 4186 |10.02.2021 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Голямата ни битка е да измъкнем здравната система от лапите на политиците

.
Стойчо Кацаров Източник: БГНЕС
Голямата битка ние все още не сме я спечелили. Тя е да се опитаме да измъкнем здравната система от лапите на политиците. Повечето от бедите, с които хората се сблъскват при лечението си, са функция на това, че политиците държат всички лостове на управление на здравната система. Те я контролират от най-високото до най-ниското ниво.
 

Това коментира в „Честно казано“ по Евроком председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

 

След 10 години съдебни битки БКС най-сетне се произнесе са едно тълкувание за права на пациенти. Първото дело за надлимитна дейност е през 2010 година, припомни той, като отчете, че от тогава досега са водени над 100 безсмислени дела от болници срещу НЗОК, за да стигнем до сегашното решение на ВКС, което ни казва, че това, което е изработено, трябва да се плати.

 

„Някои хора не могат да управляват здравната система. Те си я представят единствено по този начин – чрез забрани, лимити и ограничения. Те казват: „Ще ви платим тези пари и край. Няма значение колко души сте лекували“. А другите кой ще ги плати?“, попита д-р Кацаров, като определи ситуацията като абсурдна.

 

Освен тези 100 дела за надлимитна дейност, са отменени някъде около над 30 медицински стандарта, посочи д-р Кацаров.

 

„По наша жалба бяха отменени Националната здравна карта и Наредбата за основния пакет медицински дейности. Голямата битка не е за лимитите. Голямата битка ние все още не сме я спечелили. Тя е да се опитаме да измъкнем здравната система от лапите на политиците, защото повечето от бедите, с които хората се сблъскват при лечението си, са функция на това, че политиците държат всички лостове на управление на здравната система. Те я контролират от най-високото до най-ниското ниво. Пари и власт са причините, поради които юздите на цялата здравна система са хванати здраво от политиците и това е в основата на бедите, които хората търпят. Пациентът трябва да бъде поставен в центъра на системата“, заяви той.

 

По думите му няма никакви конкуренти отношения. Правилата, наложени от политиците през последните години, изместват фокуса от лечението на болния към усвояването на парите в бюджета на Здравната каса.

 

В коментар за управлението на кризата, той го определи като изключително лошо. По думите му ваксинацията е поредното доказателство, че отново се оказахме неподготвени.

 

„Поставихме световен рекорд по смъртност миналата година. Първи сме по най-кратка продължителност на живота, първи сме и по бедност. Бедността е най-справедливото наказание за един глупав народ. Изглежда, че ние също попадаме в тази категория. Разболяха ни“, добави д-р Стойчо Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3749 |01.02.2021 Стойчо Стойчев смята, че Радев щял да се тества електорално . 0| 3232 |29.01.2021 Най-малко пет жертви след пожар в най-голямата инфекциозна болница в Румъния . 28| 26634 |27.01.2021 Писмо от Добруджа до Борисов и Ангелов: Стойчо Стойчев е починал, молейки се за въздух . 7| 4481 |20.01.2021 Калоян Методиев, РЕГО: Най-голямата манипулация ще стане, ако масата българи не излезе да гласува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads