Реклама / Ads
4| 5095 |26.11.2015 НОВИНИ

Стоилов: Зад евроатлантическата фасада стои протурска позиция

.
Янаки Стоилов
„България е заинтересована да бъде постигнато мирно решение на конфликта. Ние не сме страна в него”. Това заяви в ефира на TV 7 зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той подчерта, че не трябва да се нагнетява обстановката.
 

По думите му, конфликтите ще продължават, но едва ли ще се стигне в близко бъдеще до глобален масов конфликт. Според него, опитите за противопоставяне между Европа и Русия и поредицата от сблъсъци в района на Близкия Изток и Северна Африка са вече постоянни горещи точки, които достигат до най-тежки последици и Европа не трябва да допуска да влиза в такава роля.

 

„Има дилема дали големите национални и по-малките държави въпреки интеграцията ще продължат да играят роля или в този период на глобализация, когато действа една супер сила, ще има много зони на нестабилност”, обясни Стоилов и поясни, че нестабилността е начин за поддържане на хегемония. Той бе категоричен, че се нуждаем от многополюсен свят, в който има равновесия, сътрудничество и се зачитат интересите на различните държави.

 

Стоилов коментира, че подобно действие като свалянето на самолета, би могло да бъде разглеждано и като провокация, която да осуети формирането на световна коалиция срещу Ислямска държава, в която да участват и ЕС, и САЩ, и Русия, която ще бъде подкрепена от много други световни сили.

 

Стоилов подчерта, че в позицията на ДПС по повод на случилото се на турско-сирийската граница е проличало, че зад евроатлантическата фасада стои протурска позиция. Той бе категоричен, че за това се е наложило да се намери политическа сила в българския парламент, която да изрази българска позиция. „БСП не приема едностранния подход към такива конфликти. Държим да се проведе независимо международно разследване на инцидента и да се зачитат всички правила, включително и на военните действия”, категоричен бе той. По думите му без ние да можем да бъдем крайната инстанция, която да твърди имало ли е или не нарушаване на турското въздушно пространство, има действия, които трябва да бъдат извършени преди да се стигне до атака срещу чужд самолет. „Да се говори за хуманизъм и човешки права, подминавайки, че единият от пилотите, които са се спасили, е убит. За какви стандарти става дума и за каква преценка? Това лицемерие трябва да бъде премахнато от политиката”, заяви зам.-председателят на БСП.

 

По думите му, едва ли ще се стигне до формиране на единна позиция в българския парламент. Той изрази надежда конфликтът да не се задълбочава, защото тогава на страната ни ще се наложи да излезе с такава позиция. Според него от сега може да се заяви, че български войски няма да участват във военни действия в Сирия. По негово мнение България може да окаже съдействие, но трябва да се прецени, какво е по нашите сили и няма да ни подложи на по-големи рискове.  Стоилов коментира, че не очаква ясна позиция от военния министър, защото управляващите трудно изразяват позиция, преди някой да им каже каква и дори се налага премиерът да коригира изказвания на президента.

 

Помолен да коментира случая с изтеклите записи да съдиите Ченалова и Янева и реакцията от страна на ЕК, Стоилов коментира, че исканията на комисията са основателни. Той заяви, че трябва да се направи проучване и да се дадат отговори. Зам.-председателят на БСП обаче подчерта, че това става на фона на говоренето за частични структурни промени в съдебната власт, за преструктуриране ВСС. По думите му е имало очаква, че с формални действия България ще може да отговори на изискванията и на ЕК, и на българските граждани за подобряване на съдебната система. „Такива скандали трудно ще постигнат целите на такова мероприятие и ние за това не се включихме в него. Проблемите на съдебната власт са много по-дълбоки и няма да бъдат решени с опитите са прехвърли върху конституцията за случващото се в съдебната система”, категоричен бе Стоилов.  

 

Зам.-председателят на левицата заяви, че на предстоящото заседание на НС на БСП ще бъде обсъдена актуалната вътрешно и външно политическа обстановка, ще се приеме решение за времето на провеждане на конгреса и ще се започне подготовката на настоящия конгрес. Той подчерта, че преди Конгреса в края на тази началото на следващата година трябва да се проведат заседания във всички организации, които имат организационно-политически характер.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4217 |25.11.2015 Стоилов: Трябва да се проведе независимо международно разследване на турско-сирийската граница . 6| 4134 |18.11.2015 Стоилов: Да се възстанови ролята на Съвета за сигурност на ООН . 2| 4058 |01.11.2015 Янаки Стоилов: БСП губи на изборите, но няма да паднем на колене . 15| 4782 |27.10.2015 Янаки Стоилов: БСП е втора политическа сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads