Реклама / Ads
2| 4332 |01.04.2015 НОВИНИ

Стоилов: Националната ни сигурност е на I място, за да не бъдем въвлечени във военен конфликт

.
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов
„На първо място е въпросът за националната ни сигурност, за да не бъде въвлечена България под каквато и да била форма във военен конфликт”.
 
Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов от парламентарната трибуна по повод действието на споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Според него, предвид  напрегнатата обстановка в Югоизточна Европа, разпоредбите на това споразумение трябва внимателно да се прегледат.

„С малки, но важни корекции в това споразумение можем да защитим своите национални интереси, а не да чакаме Русия и Америка да се разберат. Те скоро вероятно няма да се разберат, а срокът, до който трябва да постигнете този резултат, е 12 юни тази година”, допълни той.

Стоилов обясни, че става дума главно за чл. 4, който предвижда провеждане на консултации по въпроси, засягащи използването на съоръженията и обектите. По неговите думи, освен за подготовка на силите, това споразумение може да бъде използвано и за многовариантни операции и други мисии - т.е. то не бива да бъде разглеждано само в един тесен национален контекст.

„Предвид острия конфликт и военните действия на територията на Украйна, смятам че в този момент е много важно - решения, които се вземат за използването на тези съоръжения, да стават със съгласието на българската страна”, каза още той. Стоилов уточни, че консултации означава размяна на мнения, а накрая по-силният да вземе своето решение.

„В духа на партньорство тези решения трябва да се вземат съвместно, що се отнася до разполагане на въоръжения, прелитания, излизания от територията на страната и всички цели, за които те могат да бъдат използвани. Ще възложите ли на министъра на външните работи и министъра на отбраната да проведат спешни консултации с американските власти за внасяне на няколко корекции и уточняване в съдържанието на това споразумение?”, попита Янаки Стоилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5721 |27.03.2015 Янаки Стоилов: Лекарите са пред дилемата евтаназия или реанимация . 2| 4908 |27.03.2015 Нови мерки за сигурност при полет . 10| 5719 |26.03.2015 Обвиниха в корупция секретаря на Националната комисия за борба с трафика на хора . 16| 4285 |24.03.2015 Стоилов: БСП е първата партия, която предлага това, с което ще се обърне към хората на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads