Реклама / Ads
2| 4889 |27.03.2015 НОВИНИ

Нови мерки за сигурност при полет

.
Архив
Въведоха нови правила за полетите на много от авиокомпаниите, които оперират и у нас. Считано от днес десетки авиокомпании променят своите процедури за безопасност и сигурност по време на полет. Така независимо от обстоятелствата ще се гарантира, че винаги ще има по двама души в пилотската кабина. Ако един от пилотите напусне кабината, в нея задължително ще влиза член на кабинния екипаж.
 
След 11 септември 2001 г. Международната организация за гражданска авиация въведе промени, свързани именно с пилотската кабина. В Съединените щати мерките за сигурност при напускане на един от пилотите отдавна се изпълняват. Стюардеса влиза в кабината, ако един от пилотите е в почивка.


Изискването в кабината да не може да остане един човек е въведено от 13 години и у нас от националния ни авиопревозвач.


„Смисълът от тази процедура е двуяк! От една страна, да се извърши контрол на нежелан достъп отвън, но също така да се предотврати изпадането на другия пилот в състояние, което не му позволява да завърши безопасно полета”, обясни пред Нова телевизия Йовко Йоцев, капитан на самолет.


Това обаче не предотвратява възможността пилотът да се справи със стюарда и да предизвика умишлено катастрофа.


„Целта на присъствието на член на кабинния състав е именно тази - да наблюдава състоянието на останалия пилот и в случай, че забележи някакви проблеми в неговите физиологически или недай си боже психически възможности, да се съврже с пилота извън кабината”, допълва Йовко Йоцев.


Дори да е заключено, в кабината може да се влезе.


„Има възможност и пилот, който се намира извън кабината с код да получи код до пилотската кабина”, обяснява още Йовко Йоцев.


Защо това не се е случило на борда на „Джърмануингс”, все още никой не знае.


„В историята на разследване на авиационни събития няма случай, в който на втория ден да са публикувани заключения за причината на дадената катастрофа. Твърде рано е да се говори, за каквото и да е”, пояснява Йоцев.


Голяма част от нискотарифните авиокомпании не са прилагали процедурата винаги да има двама души в кабината. От днес обаче повечето от тях я въвеждат, като задължителна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4479 |27.03.2015 Горанов потвърди новината на Фрог, кой ще е шеф на БНБ . 4| 4404 |26.03.2015 Кадиев: Ашколсун за новия шеф на Сметната палата . 0| 4638 |26.03.2015 Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата . 27| 5400 |24.03.2015 Новите руски танкове ще минат първо по Червения площад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads