Реклама / Ads
0| 4270 |19.06.2015 НОВИНИ

Стойнев: Държавният капитализъм е необходим

.
„Неравенствата и бедността разяждат самите общества и демокрацията. БСП няма да се откаже от борбата с тях”. Това заяви народният представите от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков, който бе модератор на дискусията „Солидарното общество и борбата с неравенствата”, на която той бе модератор.
 

По време на събитието, организирано от фондация „Фридрих Еберт” и фондация „Солидарно общество” Гьоков заяви, че левият пакет от мерки за справяне с неравенствата в страната включва: прогресивно данъчно облагане, реиндустриализация, данъчни и други стимули за разкритие на инвестиции и привличане на инвестиции, поощряване на дребния и среден бизнес.

 

 „В борбата с неравенствата и във всяка една политика има две ключови думи – справедливост и държавници. Целта трябва да е постигането на справедливост. Именно тя трябва да се преследва в по-голяма степен от държавници, а не от политици загрижени за партийните си интереси”.  Това заяви по време на дискусията зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.Тя обаче подчерта, че това към днешна дата не може да се каже за управляващите - доходите се замразяват, а издръжката на живота расте.

 

Нинова представи оценка на постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън и съветът, който той дава натези, които искат да са успешни в страната ни: „Избягвайте правителстените институции, колкото може повече. Има достатъчно доказателства в България за тяхната ненадеждност и непредсказуемост... Избягвайте да влизате в отношения и със силните на деня на пазара в България, защото те ще направят животът ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса”. По думите и това е ярък пример за резултатите от разслоението и делението на малки и големи и липсата на държавата като посредник в тези отношения. „Част от нашата лява алтернатива е именно разбирането за ролята на държавата като регулатор, собственик и инвеститор. Тази роля е на първо място в инвестиции в икономиката – реиндустриализация, инвестиции, производство, износ, които да генерират и нови работни места и приход за социални политики”, заяви депутатът от левицата. Нинова подчерта, че начините за преодоляване на социалните неравенства са два и те трябва да вървят успоредно: държавата да създава условия за икономика и производство, така че да се генерират заплати и доходи в бюджета, които да случат за втория фактор – социалната държава.

 

Нинова представи информация дадена от Министерство на финансите на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, по искане на групата. Според информацията със средно месечен доход до 340 лв. в България живеят 1 020 000 души. Нинова подчерта, че за миналата година на питане на БСП до правителството те са били 370 000 души. Тя цитира и останалите данни за доходите: 340 – 1000 лв. взимат 1,4 млн. души; 1000 – 1500 лв. получават 268 хил. българи; 1500 – 2000 са 90 хил. душ; 2000 – 5000 лв. взимат 118 хил. души; 5000 – 10000 лв. получават 15 хил. българи, а над 10 000 лв. 6 хил. души. „Тези данни за пореден път показва, че една малка част от обществото владее благата,а голяма част от него живее на ръба на бедността и ножицата се отваря все повече”, категорична бе Нинова. По думите  и основен инструмент за зправяне с този проблем е данъчната система и за България най-правилният вариант в монета е премахването на плоския данък и въвеждането на скала.

 

Нинова подчерта, че основна причина за задълбочаването на неравенствата е образованието. „Образоянието е ключовата дума, когато става въпрос за икономика, за подем и за растеж”, категорична бе тя. По думите и когато се говори за етнически проблем, отново става въпрос за образование. Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира, че промените в закона за предучилищното и училищното образование, както и в този за здравеопазването само ще задълбочат проблена с неравенствата – богатите ще могат да учат и да имат право на здравни грижи, а бедните може и да не учат и ще чакат за да им се окаже здравна помощ.

 

„Трябва да си зададем един основен въпрос - каква е политиката, която може да балансира, да задейства защитни механизми срещу това да разчитаме само на волята на външните инвестиции – частни или европейски. Отговорът с най-голям потенциал за мен е: чрез много по-активна роля на държавата в икономиката”. Това заяви по време на дискусията зам.-председателят на НС на БСП Драгомир Стойнев. Той изрази убеденост, че, че въпреки всички изкривявания и пороци, държавата е факторът, който да стабилизира и да даде импулс за ново развитие. По думите му само тя може да е коректив на свободната воля на капитала и на „невидимата ръка на пазара”.

Стойнев подчерта, че това не означава да се обърне поглед назад към някогашната „държавно дирижирана” икономика. „По-скоро виждам държавата като фактор на създаването на национално отговорен капитал. Капитал, който също работи за печалба на пазарен принцип, но държи сметка за държавния интерес и обществената стабилност”, заяви зам.-председателят на левицата. Според него държавата трябва да има много по-решителна роля на отговорен регулатор, на планиращ партньор в икономиката на инвеститор – визионер.

 

Драгомир Стойнев бе категоричен, че държавата трябва да излезе от бюрократичния си ъгъл и да започне да се държи като напълно пазарен играч чрез участие в сектори на икономиката, които създават ръст и гарантират обществена стабилност  чрез всички възможни форми на собственост. „Идеята за „държавен капитализъм” не е нещо ново. Той е актуално предизвикателство за съвременната икономика”, каза още той.

Стойнев подчерта, че държавите, в които се очаква най-висок икономически ръст са тези, в които присъствието се наблюдава наличието на държавни предприятия, във всеки важен икономически сектор. Той подчерта, че немският опит и мащаби са далеч от нашите, но Германия е стабилна, включително и защото е успяла да запази държавното управление в ключови сектори и компании.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5614 |29.05.2015 Стойнев: Управлявате бюджета, както правите пътища – на парче и не съвсем качествено . 18| 4556 |29.04.2015 Др. Стойнев: Самоизяждаме се в БСП . 46| 7278 |06.04.2015 Стойнев: Защо магистралите на Живков не се рушат като на Борисов? . 3| 4706 |13.03.2015 Стойнев: Петкова хал хабер си няма за обществената поръчка за „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads