Реклама / Ads
3| 2686 |12.07.2023 НОВИНИ

Столтенберг към Зеленски: Украйна никога не е билa по-близо до НАТО

.
Когато президентът Путин нападна Украйна миналата година, той подцени храбростта на украинския народ, смелостта на Украйна и решимостта на украинското ръководство. Съюзниците осигуриха десетки милиарди долари през последната година в подкрепа на Украйна и сега договорихме пакет от три елемента, приближаващ Украйна по-близо до НАТО - военна подкрепа, Съвет НАТО-Украйна и премахването на Плана за действие.
 

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в първата съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, след като съюзниците отказаха да отправят официална покана за членство към Киев.

 

“Украйна никога не е била по-близо до НАТО. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО”, отсече Столтенберг.

 

“Сигурността е нещо, което в момента липсва и сътрудничеството в НАТО е нещо, което ще запълни дефицита на сигурността. Украйна винаги е била източник на сигурност”, започна речта си президентът Володимир Зеленски, предават от Българската национална телевизия.

 

Той заяви, че разбира опасенията на партньорите да приемат Украйна във военния пакт, защото никой не иска глобална война. 

 

“Гаранциите за сигурност, които очакваме, са толкова важни. Гаранции за сигурност не когато сме в НАТО, а по пътя към НАТО. Те ще бъдат потвърдени днес от Г-7, работим по тях. Те ще са много конкретни и ще гарантират успеха ни. Когато получим покана за членство, те ще бъдат оптималните гаранции за сигурност”, посочи още Зеленски.

На въпрос с какво новите гаранции за сигурност ще се различават от вече дадените с Будапещенския меморандум от 2008 Г., Зеленски отговори:


“Ще ви кажа нещо - не вярвам, че Будапещенския меморандум е гаранция за сигурност. Няма никаква конкретика в този меморандум, Украйна получи този документ и беше оставена сама с него. Новият документ с гаранции за сигурност ще е валиден толкова дълго, колкото Украйна е извън НАТО. Най-добрата гаранция за сигурност, е да сме член на НАТО”.


По въпроса за касетъчните боеприпаси, които президентът на САЩ Джо Байдън реши да изпрати за Украйна, Зеленски коментира:


“За касетъчните боеприпаси - има моменти, когато имаме известни и малки различия с нашите американски партньори, но искам да благодаря на президента, защото знам, че е било трудно прокарването на това решение през Конгреса. Но ако погледнем от гледна точка на честността, Русия вече използва касетъчни боеприпаси на наша територия и ракети с далечен обсег. Ние ще използваме касетъчните боеприпаси по военни цели само в окупираните ни територии и никъде другаде. За 9 години окупаторът е завладял наши територии и убива нашите хора. Ние само се защитаваме".


Столтенберг закри пресконференцията с думите:

 

“Гаранции за сигурност, декларации, Съвети - разбира се, това са важни неща, но най-необходима е подкрепата, която би помогнала Украйна да спечели. Франция ще даде ракети с далечен обсег, Германия ще представи нов военен пакет, САЩ - нови пратки амуниции, а останалите съюзници се очаква също да обявят нови трансфери. Най-необходимата мярка е да направим така, че Украйна да победи, защото в противен случай въпросът за членството изобщо няма да е валиден.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2824 |12.07.2023 Ген. Съби Събев: Москва няма способности да води друга война, преди да е завършила тази в Украйна . 1| 2825 |12.07.2023 Германия дава на Украйна още установки и ракети ”Пейтриът” . 4| 4269 |12.07.2023 Шойгу заплаши, че Русия ще използва касетъчни боеприпаси като отговор на решението на САЩ да ги даде на Украйна . 1| 2519 |12.07.2023 Евродепутати зоват Украйна да бъде приета за член на ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads