Реклама / Ads
0| 3186 |04.03.2022 НОВИНИ

Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на външните министри от алианса в Брюксел.
 

Той осъди нападението срещу цивилни и срещу ядрени централи в Украйна. По думите му важното е войната да спре, Русия да се изтегли и диалогът да бъде възстановен.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че целта на НАТО е отбранителна. Готови сме, ако конфликтът стигне до нас, да защитаваме всяка педя от територията на НАТО, добави той. Блинкън нарече войната в Украйна "непредизвикана и предварително замислена атака". НАТО действа решително и единно със задействането на силите за бързо реагиране. Всеки съюзник помага на Украйна и за силата на пакта, добави той, цитиран от БТА.

 

Оказването на максимален натиск над руския президент Владимир Путин е единственият начин за спиране на това безумие, заяви външният министър на Канада Мелани Жоли. Тя съобщи, че министрите ще обсъдят снощното нападение над Запорожката АЕЦ. Трябва да спрем тази война, Русия трябва да бъде изолирана икономически, дипломатически и по всякакъв друг начин. Наблюдава се известна ирационалност, когато (руският президент Владимир) Путин взима тези решения и трябва да го имаме предвид, добави Жоли.

 

Румънският външен министър Богдан Ауреску призова възможно най-бързо да приключи съставянето на международния батальон в неговата страна. НАТО трябва да преосмисли присъствието си по източния фланг, призова той.

 

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи посочи, че в НАТО има готовност за сдържане и, ако е необходимо - за отбрана. Тази криза показа, че разширяването на ЕС е част от политиката за сигурност, затова то трябва да се ускори, призова Османи.

 

Хърватският външен министър Гордан Гърлич-Радман призовава Русия незабавно да се изтегли от Украйна и да се върне към диалога. Неговият чешки колега Ян Липавски заяви, че е потресен от начина, по който се извършва руската военна операция в Украйна и от нападението срещу АЕЦ. Трябва да подсилим източния фланг, това е немислимо нарушение на международното право. НАТО не трябва да се намесва в този конфликт, нашата задача е защитата на съюзниците, добави той. Въпрос на време е да спрем тази варварска атака, каза Липавски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3846 |04.03.2022 Американският сенатор Линдзи Греъм призова за убийство на Путин . 0| 3419 |04.03.2022 Рияд предлага посредничество в конфликта Русия-Украйна . 0| 3082 |04.03.2022 Външните министри на НАТО и ЕС се събират извънредно заради войната в Украйна . 0| 3405 |03.03.2022 Ген. Запрянов: Не ставаме страна в конфликта, ако подпомогнем с въоръжение Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads