Реклама / Ads
0| 3417 |03.03.2022 НОВИНИ

Ген. Запрянов: Не ставаме страна в конфликта, ако подпомогнем с въоръжение Украйна

.
Ген. Атанас Запрянов Източник: БГНЕС
”Въпросът за даване на въоръжение на Украйна е сложен за българите, защото има и емоцианален аспект - за нас руския и украинския народ са братски. Ние трябва да застанем срещу войната. Украйна е страна под агресия и ние като член на НАТО и ЕС сме длъжни да им окажем помощ, с това не нарушаваме международното право, нито етичните норми, това не ни прави страна в този военен конфликт”.
 

Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

 

Той подчерта, че става въпрос за боеприпаси, леко въоръжение, които са и отбранителни.

За ген. Запрянов най-важно е да се спрат военнте действия.

 

"Ясно е, че Русия е агресор в този конфликт. Искането на руската страна за абсолютна демилитаризация на Украйна е неизпълнимо, те имат и други крайни искания, които няма как да се осъществят. Идва време на стратегическите компромиси в дипломацията. Без компромиси няма как да спре тази война", каза още той.

 

Бившият зам.-министър на отбраната отбеляза, че българите в Украйна също са под заплаха и това също е повод да бъде подпомогната потърпевшата страна, за да може възможно най-бързо да бъде спряна войната.

 

Относно възможността за ядрена заплаха, генерал Запрянов се надява и смята, че няма да се стигне толкова далеч, но подчерта, че самия факт, че ядрените сили на Русия са били въведени в по-висока степен на готовност, трябва да ни държи нащрек и да се следи бдително развитието на събитията.

 

Според него новият военен министър Заков ще се справи със своите задачи, тъй като е най-добре и дълбоко запознат с процедурите и процесите в НАТО, а самата смяна със Стефан Янев е била политическа.

 

За новия шпионски скандал у нас, свързан с Русия, генералът отбеляза, че сега е свързан с офицер от запаса, който не е имал достъп до секретна информация. За него предишната подобна ситуация е била по-опасна, тъй като е участвал действащ офицер.

 

Проф. Михаил Станчев, преподавател в Харков, информира в предаването, че цяло денонощие града е бил без ток и интернет, бомбардиран е най-големият търговски център на града, а руските сили се опитват да настъпват към града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4684 |02.03.2022 Шофьорите в паника! Опашки се извиха пред бензиностанциите в цялата страна . 0| 3542 |02.03.2022 Проучване: Почти 90% от украинците смятат, че страната им ще успее да отблъсне руската атака . 0| 3847 |02.03.2022 Върховната Рада: Русия да бъде призната като терористична страна . 0| 3449 |01.03.2022 Мустафа Карадайъ: Не искаме оставка на правителството, но вече е вредно за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads