Реклама / Ads
12| 2761 |24.05.2023 НОВИНИ

Столтенберг: Няма как Украйна да бъде приета в НАТО, докато все още се води война

.
Източник: БГНЕС
Всеки разбира, че не е възможно Украйна да бъде приета в НАТО, докато войната не е приключила. Това заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред участниците в събитие на неправителствена организация в Брюксел, информира БТА.
 

Столтенберг бе категоричен, че в НАТО има единодушие за бъдещото членство на Украйна. Той изрази увереност, че съвещанията по този въпрос продължават, но не е уместно да се очакват новини в тази посока от предстоящата през юли среща на върха на страните от алианса във Вилнюс. "Москва няма право на вето, най-важната задача сега е Украйна да оцелее като независима държава", отбеляза още той.

 

"Трябва да направим така, че след като приключи, войната да не се разгори отново, добави той. По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две стратегически грешки с предприемането на войната - подценил е смелостта и решимостта на украинците, но и единството в НАТО за подкрепа на Украйна. Не трябва и ние да подценяваме Русия, която даде досега много жертви, не разполага с добра организация и техника, нито с добре обучени бойци, но онова, което й липсва в качеството, наваксва с количество. Затова трябва да бъдем готови за продължителна война", алармира генералният секретар.

 

Столтенберг изрази тезата, че при военния конфликт става дума за изтощение и логистиката е ключов въпрос.


"Фронтовата линия от дълго време не се променя, руснаците са се окопали добре. Следващата стъпка е да се проникне през тези защити, изграждани с месеци. Затова има нужда от съвременно оборудване, танкове, бронирани превозни средства. Украинците имат нужда от инженерни съоръжения, за да разгърнат понтонни мостове, да преминат през минните полета. Нужни са също поддръжка, гориво, смазочни материали", добави той.

 

Генералният секретар каза още, че във Вилнюс може да се очакват решения, свързани с преминаването на украинските войски от съветско към западно въоръжение. Според него обаче украинците са тези, които трябва да решат кой е способен да бъде посредник в мирни преговори.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2566 |24.05.2023 Световната здравна асамблея прие предложение, осъждащо руската агресия срещу Украйна . 1| 2644 |24.05.2023 Просветният министър: Без могъществото на Словото няма свят, светлина и бъдеще . 9| 2561 |23.05.2023 Надежда Нейнски: Ако няма взаимно доверие местните избори могат да взривят бъдещото правителство . 5| 2638 |23.05.2023 ЕС е доставил на Украйна в последните месеци 1300 ракети и 220 хил. от предвидени 1 млн. снаряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads