Реклама / Ads
0| 3703 |09.12.2019 НОВИНИ

Стотици казват ”Сбогом” на Стоянка Мутафова

.
Източник: БГНЕС
Стотици се събраха на поклонението пред голямата актриса Стоянка Мутафова. Тя почина в петък на 97 години. Прощаването е в Сатиричния театър, където Мутафова работи до 1991 г. Пред театъра на ул. „Стефан Караджа“ в столицата още преди 11 часа се беше оформила опашка от чакащи. Близки, колеги и почитатели на голямата актриса я изпращат в последния ѝ път.
 

С добри думи за любимката на поколения българи си спомниха нейните колеги. За огромния ѝ талант и принос към българската сцена говориха директорът на Сатиричния театър – Калин Сърменов, и актьорите Любо Нейков и Тончо Токмакчиев, уточни БНР.

„Стояна се превръща и ми се иска да се превърне в един пример за всички. Тя освен, че беше много активна в професията, тя беше и социално ангажирана и даваше всичко от себе си и в света извън професията“, каза Сърменов.


„Тя е уникална във всичко, което правеше. Уникална е в любовта си към хората, много обичаше малките дечица. Самата тя беше едно голямо дете. Аз няма да се разделя с нея – отказвам. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на сериозно. И тя никога не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и уникален колега“, сподели Любо Нейков.


„По някакъв начин никога не забравяше, че е човек и с огромна лекота носеше славата си, която тя притежаваше в огромни количества. Един голям български артист в пълния смисъл на думата си отиде от този свят. Бог да я прости!“, каза Токмакчиев.

„Родена аристократка, шут - по призвание“ с тези думи изпращат Мутафова колегите ѝ от Сатирата на сайта на театъра. Тя е сред основателите му, а златният фонд на БНР пази спомена ѝ за 1957 г.


.

„Ние откриваме Държавния сатиричен театър с „Баня“ на Маяковски, а финал нямахме. И ние намерихме за добре да паднем в оркестъра. По едно време аз тъпча някого и под мен се чу един глас –„дръпни се ма, ще ме смачкаш“ – това беше Парцалев“, разказва в спомена актрисата.

 

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ роли в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

 

„Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не“, споделяше именитата актриса.

Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на рекордите „Гинес“ в категорията – „Най-възрастна, активно играеща на сцената, актриса“.

 

В памет и почит към Стоянка Мутафова в залата на голяма сцена на Сатиричния театър ще бъде кръстен стол на нейно име, както вече има и на други основатели и вдъхновители на театъра.

 

Поклон пред паметта й!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6298 |02.12.2019 Хиляди на опашка за ”сбогом” със Стефан Данаилов в Народния театър . 4| 4738 |30.10.2019 Борис Бонев: Радвам се, че млади хора ни казват: „Кефите ме!“ . 1| 3892 |27.10.2019 Какво показват екзитполовете към 19.00 за цяла България . 1| 4278 |22.10.2019 Стотици фалшиви мейли от името на НАП стряскат граждани и бизнесмени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads