Реклама / Ads
3| 3163 |24.11.2021 НОВИНИ

Страхил Делийски: Не е трудно да направиш добро впечатление на фона на наследството от Борисов

.
Страхил Делийски
Преговорите за коалиционно управление влизат на фона на високи очаквания, каквито се произвеждат обикновено по време на кампания, в която по принцип има много обещания. Заедно с това има ниски критерии, наследени от предходното правителство - и по отношение на правене на политики, и по отношение на начин на вземане на решения. Не е трудно бъдещите кандидати за власт да адресират тези ниски критерии и да управляват естетическите впечатления, т.е. да направят добри впечатления.
 

Това коментира пред БНР политологът Страхил Делийски. По думите му заявките за прозрачно провеждане на преговорите със сигурност работят в контекста на наследството от Бойко Борисов, но е друг въпросът дали това е ефективно.

 

Според политолога "офертата" на Кирил Петков и Асен Василев е просто да се спрат кражбите:

 

"Пътят е ясен, няма да пипаме данъци, единствено ще спрем кражбите и ще плеснем с ръце и ще се прегърбен. Върнахме се в началото на Милениума - с появата на НДСВ, когато смисълът на политическото беше някакви добре подготвени мениджъри да управляват някакви процеси, които е ясно на всички докъде ще доведат. Подобен тип прагматична оферта би могла в краткосрочен план да свърши работата по формиране на изпълнителна власт".

 

Според Делийски това, което наблюдаваме, е заменяне на политиката с мениджърството: "Това го играхме при НДСВ, но не само ние, целият свят го игра това. Проблемът е защо отново решаваме да го играем, след като голямата криза от 2008-а тотално промени това разбиране и политиката отново стана политика. В глобален мащаб има реполитизация на политиката, но ние имаме интелектуален мързел".

 

Политологът смята, че има хроничен дефицит на българската политическа система в нейната представителна част:

 

"Има свръх представителство на интересите на едно икономическо малцинство и почти никакво представителство на интересите на огромното социо-икономическо мнозинство. По силата на тази диспропорция ще виждаме лесно формиране на кабинети и ще имаме все по-натрапчивото усещане у много хора, че когото и да изберем, ще бъде едно и също. Затова избирателната активност пада и хората се хвърлят все на появилия се нов".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4057 |18.11.2021 Комуникационен експерт: Трудно може да се случи дебат, който да обърне резултата . 2| 5595 |17.11.2021 Делийски: Вместо да даде алтернативата на духа, Герджиков конструира политически свят свръхподобен на Борисовия . 6| 3719 |16.11.2021 Политологът Стр. Делийски: Петков и Василев - ангелоподобни технократи, готови да правят промяната с 20-годишно закъснение . 1| 4210 |15.11.2021 Страхил Делийски: Борисов спаси ГЕРБ с цената на отвращаването на много хора от изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads