Реклама / Ads
8| 5108 |05.10.2024 НОВИНИ

Страшни или смешни са руските заплахи към НАТО и Запада? Защо бразилци вкараха Путин в презерватив?

.
Бразилска реклама на презервативи... Източник: Platinum Studio
Бизнесът си е бизнес дори когато използва политиката за успешна реклама. Бразилското студио Platinum Studio създаде реклама на презервативи с впечатляващия слоган: „Някои хора не е трябвало да се раждат никога“. В главната роля - Владимир Путин. Художниците на Platinum използват образите и на други политици към този слоган. Вече се появиха реклами на презервативи с образите на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун.
 

Подходяща тройка, трябва да признаем…

 

Напоследък все по-често чуваме заплахи от Русия, че НАТО, колективният Запад и въобще всички, които не припадат по „Русский мир“ ще бъдат унищожени, размазани, изтрити и прочие страхотии.

Известният разсилен на Путин Дмитрий Медведев, бивш президент с извинение, се закани онзи ден, че Москва ще заличи Естония от лицето на земята. Защото нещо естонците го издразнили.

Дали алкохолът или недостигът на здрав разум го подтикват да говори подобни глупости е все едно – и в двата случая проблемът е за психиатър.

 

Кратка историческа справка показва, че още преди Христа на територията на днешна Естония се е заселило племето ести (естонци), които са част от угро-финската група народи. Русия по онова време не е съществувала дори в бълнуванията на сибирските шамани, споменавани от гръцкия философ Аристей… (Московия и "московити" се споменават от чужденци - например от немците-дипломати Зигмунд Герберщайн през XVI век и Адам Олеарий през XVII век. Но пръв английският търговец Джайлс Флетчър в края на XVI в. е измислил названието "Русия" – Russia, за което руснаците трябва да го честват като кръстник…).

Естония е преживяла всякакви периоди в историята си и днес е развита европейска държава. Заплахите на Медведев са истерия, изпускане на нерви, възможно и изпускане от друг характер…

 

Русия нито има икономика, нито армия, които превъзхождат западния свят. Ако сънищата на велможите от Кремъл за велика империя и непобедима войска имаха поне зрънце основание, Путин отдавна да е нападнал омразните НАТО и САЩ, например. Но не смее да го направи, защото статистиката възпира дори силно психично разстроен индивид.

Седем от 32-те държави в НАТО имат по-голям БВП от Русия по отделно. Само БВП на САЩ е около 25 трилиона долара срещу 2,24 трилиона на Русия.

За да поддържаш армия, която да претендира за световно лидерство, трябва преди всичко да имаш силна икономика. Руската не попада дори в Топ 10 в света. Рублата се разменя сто към едно спрямо американския долар.

 

Общият военен бюджет на НАТО надхвърля един трилион долара. Алиансът разполага с 3 милиона активен персонал, 3 милиона резервни сили и повече от 700 000 в паравоенни структури.

В допълнение към живата сила страните от НАТО имат в арсенала си повече от 15 хиляди танка и десетки хиляди бойни машини. И още 24 хиляди военни самолета и хеликоптера и над две хиляди кораба във ВМС.

Ядрени сили в алианса са САЩ, Великобритания и Франция.

 

По всички тези показатели Русия отстъпва драстично, освен по брой на ядрените ракети. Не е ясно обаче колко от тях са активни и е възможно въобще да бъдат изстреляни.

Така че заплахите, изричани периодично от Путин, Медведев и други от кремълския кръг са предназначени за вътрешна употреба. Руският народ трябва да продължава да живее с митовете от Втората световна война и непобедимата армия.  

 

Жалко, че в Европа и САЩ има политици, които се връзват на тези елементарни пропагандни трикове.

 

Путин обича да се хвали с дружбата с Китай, но и тя е силно преувеличена. Само преди седмица в Китай публикуваха нова карта на страната, границите и съседите. В нея град Владивосток се казва Хайшенвен, остров Сахалин - Куедао, град Усурийск е Шуанчензи, Николаевск - Мяоджие, Хабаровск е Боли, а Благовещенск - Хайланбао. Москва реагира повече от минорно – чрез говорителката на външното министерство Мария Шарапова, която за протокола обяви, че не е редно така. Това прилича  ли ви на сила?

 

Някога, на 11 септември 1969 г. Съветският съюз влезе във въоръжен конфликт с Китай заради остров Дамански. Тогава Москва бе силна. По-късно обаче Кремъл тихомълком отстъпи територията на КНР и темата потъна…

 

Сега Путин дори не може да мечтае за сблъсък с китайската армия, която все повече се „преселва“ до границата с Русия, а Пекин гледа алчно към големи територии от Сибир.

Путин се сви като кученце пред Си Дзинпин, когато китайският президент обяви, че Пекин замразява проекта „Сибирска сила 2“ за доставка на руски газ. А руският диктатор разчиташе именно на този газопровод да му донесе приходи за водене на войната срещу Украйна и въобще за оцеляването на руската икономика.

 

Руската гордост "Газпром" изпадна от топ 100 на най-печелившите компании в Русия заради санкциите на Запада и САЩ. Това е катастрофа.

Русия все повече отговаря на понятието „колос на глинени крака“. Заплахите се изтъркват, дори пропагандата вече не върши работа.

 

Да застрашаваш живота на хората в други държави не е сила, а слабост.

 

Анна Борисова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2390 |05.10.2024 Какви обезщетения се дължат при незаконно уволнение . 0| 4047 |05.10.2024 С колко заплати може да се купи жилище у нас? А в чужбина? . 8| 2549 |05.10.2024 Тома Томов: Ако Израел и САЩ заедно ударят, Иран няма да издържи . 2| 2156 |05.10.2024 Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Джейхан Ибрямов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads